Δικαιοσύνη γένους θηλυκού

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα την αξιοκρατία, αλλά παράλληλα και με σεβασμό στη δικαστική επετηρίδα η κυβέρνηση επέλεξε δύο γυναίκες για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, ακολουθώντας τη βασική αρχή που είχε εξαγγείλει από πέρυσι, ότι οι όποιες επιλογές οφείλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση του κύρους του θεσμού.

Το υπουργικό συμβούλιο μετά σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα επέλεξε ως πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας την Ειρήνη Σαρπ, εξαίρετη, δικαστική προσωπικότητα, πρώτη στη δικαστική επετηρίδα και αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου για χρόνια, που έχει θέσει τη σφραγίδα της σε σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις. Η Ειρήνη Σαρπ θα μείνει στην προεδρία του ΣτΕ για ένα μόνον χρόνο καθώς συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι του 2021.

Η κ. Σαρπ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγήτρια το 1980. Προήχθη σε πάρεδρο το 1985, σε σύμβουλο το 1997 και σε αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ΄ Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα.

Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου επί τρεις θητείες, καθώς και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, άσκησε καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος από το έτος 2013 έως σήμερα, του Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών ΔΕΠ και του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις, ήταν μέλος και πρόεδρος διαφόρων πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων και δίδαξε επί 12 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η κ. Σαρπ σε δήλωσή της επισημαίνει: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η ελληνική πολιτεία με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων προέδρων και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με τη συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του».

Η κυβέρνηση επίσης επέλεξε γυναίκα ανώτατη δικαστική λειτουργό για την προεδρία του Αρείου Πάγου στο πρόσωπο της Αγγελικής Αλειφεροπούλου, ικανής και έμπειρης δικαστικού, που είναι ήδη τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος και ήταν έως πρόσφατα πρόεδρος ποινικού τμήματος στο ανώτατο δικαστήριο. Και η κ. Αλειφεροπούλου θα μείνει –και αυτή– για ένα μόνον χρόνο στην προεδρία του Αρείου Πάγου καθώς του χρόνου συνταξιοδοτείται.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αλειφεροπούλου, σε δήλωσή της αναφέρει: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας σαράντα ενός ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος, που μου εμπιστεύθηκε η πολιτεία. Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής επιθυμώ να τονίσω ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα εργαστούμε με ευσυνειδησία και εντιμότητα για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου».

Οι νέοι πρόεδροι σε Συμβούλιο Επικρατείας και Αρειο Πάγο επελέγησαν μετά την αποχώρηση του Αθανάσιου Ράντου από την προεδρία του ΣτΕ και του Ιωσήφ. Τσαλαγανίδη από τον Αρειο Πάγο. Ο Αθανάσιος Ράντος αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης μετά  42 χρόνια δικαστικής καριέρας, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα καθώς καταγράφεται μεταξύ των ικανότερων δικαστικών λειτουργών τα τελευταία χρόνια, ενώ το ίδιο  ισχύει και για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, ανώτατο δικαστικό με σπάνιο ήθος, μία σπουδαία δικαστική προσωπικότητα.

Παράλληλα επελέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο και πέντε νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Αρτεμισία Παναγιώτου, Μαρία Γεωργίου και Γεώργιος Αποστολάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή