Εξασθενεί η ύφεση στη μεταποίηση

Εξασθενεί η ύφεση στη μεταποίηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε τον Ιούνιο η επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς η μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εξασθένησε σε οριακό σημείο, κοντά στη σταθεροποίηση, με βάση τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της εταιρίας για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 49.4 μονάδες τον Ιούνιο,σε σχέση με τις 41.1 μονάδες του Μαΐου, και υπέδειξε σημαντικά βραδύτερη συρρίκνωση των συνολικών συνθηκών του τομέα σε σύγκριση με το ναδίρ του Απριλίου. Οι 50 μονάδες είναι το όριο σταθεροποίησης.

Παρότι η ζήτηση των πελατών παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η επανέναρξη των εργασιών των πελατών και των βασικών αγορών εξαγωγών μετά την ελάφρυνση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού συνέβαλε στον όγκο των πωλήσεων, ανέφερε η Markit.

Αν και οι εταιρείες υπέδειξαν βραδύτερη μείωση της απασχόλησης, ορισμένες ανέφεραν ότι οι προσπάθειες μείωσης κόστους και η μειωμένη εισροή νέων παραγγελιών οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η επανεκκίνηση της οικονομίας τόνωσε την αισιοδοξία των κατασκευαστών.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές χρέωσης, λόγω των προσπαθειών ενίσχυσης της ζήτησης δεδομένης της χαμηλότερης επιβάρυνσης κόστους.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η ασθενέστερη ζήτηση των πελατών και το πολύμηνο κλείσιμο των εταιρειών οδήγησαν πολλές εταιρείες στη συνεχόμενη μείωση των θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους λόγω της ύπαρξης πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού. Παρότι τα εργοστάσια άνοιξαν και πάλι, πολλές εταιρείες ανέφεραν ότι η αύξηση της παραγωγής συνδέθηκε, εν μέρει, με την κάλυψη των εργασιών σε εκκρεμότητα.

«Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας άρχισε να βγαίνει από το χάος της πανδημίας τον Ιούνιο, καθώς η συρρίκνωση της παραγωγής επιβραδύνθηκε με οριακό ρυθμό. Το άνοιγμα και πάλι των εργοστασίων, των  πελατών και της ευρύτερης οικονομίας συνεισέφεραν στη σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αναφέρουν γενικά εξασθενημένη ζήτηση, ενώ η παραγωγή υποστηρίχθηκε εν μέρει από τη διεκπεραίωση των ανεκτέλεστων εργασιών», σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI.

«Μολονότι ιδιαίτερα ασθενέστερη από ό,τι στο ξεκίνημα του 2020, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο. Η αισιοδοξία επέστρεψε, καθώς οι εταιρείες αναμένουν αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Παρόλ’ αυτά, οι συνθήκες το 2020 θα παραμείνουν δύσκολες, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 8% μέσα στο έτος,» πρόσθεσε η κα Jones.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή