Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα 250 τεστ στα αεροδρόμια

Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα 250 τεστ στα αεροδρόμια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά ήταν τα πρώτα 250 τεστ για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη, σε ταξιδιώτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Κατά πληροφορίες, εντός της ημέρας θα δοθούν τα συνολικά αποτελέσματα των εξετάσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χθες, κατά την πρώτη ημέρα αφίξεων από το εξωτερικό, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τεστ. 

«Ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ακόμη ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Παρακολουθούμε στενά – και θα συνεχίσουμε καθημερινά να το κάνουμε – σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Έτσι ώστε, τα βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται, ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες, να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

Σε επιφυλακή για τα εισαγόμενα κρούσματα

Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την άφιξη τουριστών στη χώρα. Οπως ανέφερε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, τα πρώτα αποτελέσματα από τις επιπτώσεις του ανοίγματος του τουρισμού στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας αναμένονται σε μία με δύο εβδομάδες, και βάσει αυτών θα επανεξεταστεί η στρατηγική περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε ακόμα και να υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες εάν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Πάντως, χαρακτήρισε την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ των τουριστών από άλλες χώρες ως μία ελεγχόμενη κατάσταση με δεδομένο ότι με τη φόρμα PLF (φόρμα εντοπισμού επιβατών) είναι εύκολη και η ιχνηλάτηση των επαφών ατόμων που μπορεί να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή