Το καλοκαίρι της μεγάλης ευθύνης

Το καλοκαίρι της μεγάλης ευθύνης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προηγούμενο διάστημα παρακολουθήσαμε ρεπορτάζ για την επανεκκίνηση του τουρισμού την 1η Ιουλίου, ημέρα που άρχισαν να προσγειώνονται τσάρτερ στα αεροδρόμια της χώρας. Στην Αθήνα, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, την Κω, το Ηράκλειο. Επιστρατεύθηκαν παραδοσιακά συγκροτήματα χορού και οργανοπαίκτες για να πραγματοποιηθεί μια σύντομη γιορτή υποδοχής.

Καλά όλα αυτά. Εχουμε μεγάλη ανάγκη να πιστέψουμε ότι επιστρέφουμε σε μια σχετική κανονικότητα. Αρκεί να μην ξεχνάμε κάτι πολύ κρίσιμο. Οτι στην ουσία δεν επιστρέφουμε σε τίποτα κανονικό. Είναι όλα πρωτόγνωρα και διαφορετικά. Το φετινό καλοκαίρι είναι ένα «ναρκοπέδιο» στο οποίο είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κινούμαστε με τεράστια προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ειδικά σε σχέση με τον τουρισμό, την εστίαση, τη νυχτερινή διασκέδαση, διακυβεύονται πολλά. Πέραν της οικονομικής κατάστασης που για πολλούς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη τους επόμενους μήνες, μεγάλο στοίχημα παραμένει το πώς θα συμπεριφερθούμε στην υγειονομική κρίση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Από εμάς εξαρτάται αν θα γίνουμε καύσιμο για αναζωπύρωσή του ή ασπίδα προστασίας.

Ο τουρισμός θα δουλέψει φέτος σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Και το πιο αισιόδοξο σενάριο απέχει πολύ από το να κάνει τους επαγγελματίες του χώρου να χαμογελάσουν έστω και λίγο. Δεν θα υποδεχθούμε τα εκατομμύρια ξένων επισκεπτών των προηγούμενων ετών, αλλά ακόμη και αυτοί οι λίγοι που θα ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα, μέχρι τα ελληνικά νησιά, πρέπει να έρχονται διαρκώς και παντού αντιμέτωποι με ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων τους οποίους εμείς πρώτοι οφείλουμε να τηρούμε ευλαβικά.

Τις τελευταίες μέρες έρχονται διάφορα όχι και τόσο ενθαρρυντικά μηνύματα. Από πλοία όπου η τήρηση των μέτρων είναι πολύ χαλαρή, με εργαζομένους σε κυλικεία που δεν φορούν μάσκες, όπως συμβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες και αλλού, σε ταβέρνες και εστιατόρια όλης της χώρας. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για «αντάρτικα» τέτοιου τύπου. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Το παραμικρό λάθος μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά. Ζούμε το καλοκαίρι της μεγάλης ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή