Ασυμπτωματικός ένας στους τρεις

Ασυμπτωματικός ένας στους τρεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών ασθενών του κορωνοϊού, που χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να συμβάλουν στη διασπορά του ιού, καταδεικνύουν οι έλεγχοι ιδιωτικών εργαστηρίων της χώρας. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου Βιοϊατρικής, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν ένα στα τρία άτομα που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 δεν εμφάνιζε κανένα σύμπτωμα λοίμωξης από τον ιό.

Ειδικότερα, από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο εργαστήριο 15.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι το 1,3% των δειγμάτων ήταν θετικό στον ιό. Πυρετό ανέφερε το 40,9% των θετικών ασθενών, βήχα το 18,7% ενώ σε μικρότερα ποσοστά αναφέρθηκαν διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία. Το 28,9% των ατόμων με θετικό τεστ δεν ανέφερε συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εξετάζονται ποτέ και συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού.

«Στην πλειονότητά τους οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ζητούν να εξεταστούν είτε γιατί μόλις έχουν επιστρέψει από κάποιο ταξίδι είτε επειδή σκοπεύουν να ταξιδέψουν. Το σημαντικά αυξημένο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών στους οποίους ανιχνεύεται ο κορωνοϊός, υποδηλώνει ότι ο μοριακός έλεγχος ευρείας κλίμακας είναι αναγκαίος. Με αυτή τη στρατηγική εντοπίζονται οι φορείς της νόσου, ιχνηλατούνται οι επαφές τους και αυτό συμβάλλει στη μείωση της διασποράς του ιού», σχολίασε η επικεφαλής του εργαστηρίου, εργαστηριακή γενετίστρια δρ Ειρήνη Λουίζου. Σημειώνεται ότι καθημερινά στο συγκεκριμένο εργαστήριο διενεργούνται κατά μέσον όρο 250 μοριακά τεστ, με δυνατότητα έως και 600 τεστ, με μέσον όρο έκδοσης των αποτελεσμάτων τις 8 ώρες. Τον τελευταίο μήνα διενεργείται και τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid test) με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε δύο ώρες από τη λήψη του δείγματος.

Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κλινικά δείγματα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας έως και χθες ξεπερνούν τις 320.000, ενώ όπως αναφέρεται στην 7η έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19 της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής, το διάστημα 26 Ιουνίου με 1η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στη χώρα 29,59 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 27,44 τεστ ανά 1.000 κατοίκους την προηγούμενη εβδομάδα, με το 0,5% αυτών να επιστρέφει θετικό. Σε αυτή τη φάση, δωρεάν μοριακοί έλεγχοι ανίχνευσης του ιού στα δημόσια εργαστήρια (ΕΚΕΑ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παστέρ και νοσοκομεία) διενεργούνται κυρίως σε άτομα που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου, κατά την ιχνηλάτηση των επαφών τους, στοχευμένα στις πύλες εισόδου της χώρας –σύμφωνα με τον ειδικό αλγόριθμο που έχει δημιουργηθεί– αλλά και μαζικά σε περιοχές όπου καταγράφεται συρροή κρουσμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή