Ο Πύργος «φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή – Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης (φωτογραφίες)

Ο Πύργος «φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή – Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης (φωτογραφίες)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτερας η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιία, μεταξύ της δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand-Prodea Investments και της Αlpha bank που χρηματοδοτεί το έργο, με την παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Το «πράσινο φως» στον Δήμο Πειραιά να υπογράψει τη σύμβαση αξιοποίησής του με τον ανάδοχο, έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προ συμβατικός έλεγχος.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Πώς θα μεταμορφωθεί ο Πύργος Πειραιά – Καταστήματα, χώροι εστίασης

Ο Πύργος «φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή – Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης (φωτογραφίες)-1

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. 

Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή.

Ο Πύργος «φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή – Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης (φωτογραφίες)-2

Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα «κουφάρι» που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. 

Η επένδυση, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί περίπου σε 2,5 χρόνια, προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο. 

Ο Πύργος «φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή – Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης (φωτογραφίες)-3

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τον Πειραιά και για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά, με σχέδιο, προγραμματισμό και θέληση», δήλωσε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. 

Ο Πύργος «φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή – Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης (φωτογραφίες)-4

Τόνισε ότι η επένδυση θα προχωρήσει άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες και όταν θα ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει την πόλη, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Είπε επίσης, ότι το έργο θα δώσει νέα δυναμική και προστιθέμενη αξία στην πόλη με νέες θέσεις εργασίας.

Ο Πύργος «φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή – Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίησης (φωτογραφίες)-5

Ο κ. Μώραλης δήλωσε εξάλλου, ότι ο Δήμος Πειραιά, πέρα από την αξιοποίηση του Πύργου προχωρά στην ανάπτυξη του Μικρολίμανου και η περιοχή αλλάζει όψη με παρεμβάσεις, ενώ συνεχίζεται και η αστική ανάπλαση στον Αγ. Διονύσιο. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή