Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Βουλή των Ελλήνων στην ψηφιακή της αναβάθμιση με στόχο την διευκόλυνση σύνθετων λειτουργιών της και την προώθηση του έργου της.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, με βάση τον απολογισμό 6μήνου (1/1/2020- 30/6/2020), τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ψηφιακής λειτουργίας της Βουλής, είναι:
1. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας «Δημοσθένης» για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία ήδη εδώ και τρεις μήνες, έχει δοθεί πρόσβαση σε όλους τους πρακτικογράφους και φυσικά έχουν εκπαιδευτεί σχετικά όλοι οι χρήστες.
2. Ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια της εφαρμογής Bitrix24 και έναρξη εγκατάστασης. Πρόκειται για μια mobile εφαρμογή που θα δώσει τη δυνατότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στους βουλευτές και τους συνεργάτες τους να έχουν απομακρυσμένα πρόσβαση στα αρχεία τους και μέσω κινητού τηλεφώνου, να βλέπουν όλα τα ημερολόγιά τους, καθώς και να συνομιλούν σε ένα ενοποιημένο σύστημα.
3. Εγκατάσταση για δοκιμή της εφαρμογής CyFIR με σκοπό τον έλεγχο ασφαλείας των συστημάτων της Βουλής των Ελλήνων. Το CyFIR μέσω της τεχνολογίας A.I. που χρησιμοποιεί, θα δύναται να εντοπίζει απειλές που τα κοινά Antivirus μπορεί να αδυνατούν να εντοπίσουν. Επίσης έχει τη δυνατότητα ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων καθώς επίσης πραγματοποιεί έλεγχο στο dark web για τυχόν διαρροές ευαίσθητων δεδομένων της Βουλής.
4. Εγκατάσταση της πλατφόρμας Cisco WebEx με σκοπό την επίτευξη τηλεδιασκέψεων. Η περίοδος της καραντίνας ανέδειξε την ανάγκη εγκατάστασης συστήματος τηλεδιασκέψεων. Έτσι λοιπόν η Βουλή προμηθεύθηκε 5 άδειες χρήσης του σχετικού συστήματος, εκπαιδεύθηκαν άτομα της πληροφορικής που διαχειρίζονται την πλατφόρμα και το σύστημα εγκαταστάθηκε στις αίθουσες της Ολομέλειας και της Γερουσίας, από τις οποίες πραγματοποιούνται οι τηλεδιασκέψεις.
5. Οργάνωση του έργου προμήθειας ψηφιακών υπογραφών για τους βουλευτές. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα εκδοθούν ψηφιακές υπογραφές για όλους τους βουλευτές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ