Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για πορείες και διαδηλώσεις

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για πορείες και διαδηλώσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία σειρά από βελτιώσεις του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις και αφαίρεση του λεγόμενου «ιδιώνυμου» προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η διατύπωση του νομοσχεδίου όπου αναφερόταν ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον». Ακόμη στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24 ωρών θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης προβλέπεται πλέον η παρουσία αλλά και η συμφωνία εισαγγελέα. Εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελητί. Σχετικά με το ιδιώνυμο, στο άρθρο 13 παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία που είναι απαγορευμένη τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «κακώς είχε μπει» το ιδιώνυμο στον υπό κατάρτιση νόμο.

Στο σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις καθιερώνεται ο ρόλος του διοργανωτή, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίηση μιας συνάθροισης και υπόλογος για τυχόν ζημιές.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου και της αιτιολογικής έκθεσης στα τέλη Ιουνίου κυβερνητικές πηγές είχαν αναφερθεί σε μεγάλο αριθμό διαδηλώσεων τον Μάιο από τη στιγμή που επαναλειτούργησε η αγορά. Επικαλούμενες στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας επισήμαναν ότι κατά μέσον όρο το κέντρο της πόλης κλείνει 3 φορές ανά εργάσιμη ημέρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει ότι «το δικαίωμα στη δημόσια συζήτηση και διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο», σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «η ταλαιπωρία των πολιτών και η ασφυξία στα μαγαζιά είναι σχεδόν μόνιμες κυρίως από τις συνεχείς συγκεντρώσεις ιδιαίτερα μικρών ομάδων διαδηλωτών που κινούνται και καταλαμβάνουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες».

Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» ψηφίστηκε στο σύνολό του, «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Θα εισαχθεί για συζήτηση αύριο. Την Πέμπτη θα τοποθετηθούν με ομιλίες τους στη Βουλή οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και θα ακολουθήσει ψηφοφορία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή