Ο αληθινός Ζορμπάς έζησε στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής – Μουσείο το σπίτι του

Ο αληθινός Ζορμπάς έζησε στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής – Μουσείο το σπίτι του

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παλαιοχώρι του Δήμου Αριστοτέλη, στην Χαλκιδική, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του: Σε αυτό έζησε περισσότερα από 20 χρόνια ο αληθινός «Αλέξης Ζορμπάς», το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη να γράψει το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που αργότερα σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν. 

Ο κατά κόσμον Γιώργος Ζορμπάς έζησε με την οικογένειά του στο Παλαιοχώρι, έκανε 12 παιδιά και εργάστηκε ως μεταλλωρύχος.

Οι πολλοί κληρονόμοι του αποφάσισαν να δωρίσουν το ακίνητο στο Δήμο για να το αξιοποιήσει τουριστικά και να ενσιχύσει έτσι την οικονομία του μικρού χωριού της ορεινής Χαλκιδικής. 

«Ο Αλέξης Ζορμπάς με την παγκόσμια εμβέλεια αυτού του ονόματος μέσα από τον Νίκο Καζαντζάκη, θα έρθει να συμπληρώσει τα δύο brand της περιοχής που είναι ο Αριστοτέλης, η παγκόσμια οικουμενική προσωπικότητα και η αγιώνυμη Πολιτεία του Αγίου Όρους, δημιουργώντας ένα τρίπτυχο μοναδικό που θα καταστήσει τον Δήμο Αριστοτέλη έναν μοναδικό προορισμό», επισήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. 

«Ο Αλέξης Ζορμπάς, το απαύγασμα της αυθεντικής ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα που έτσι έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο όλης της υφηλίου, έρχεται ξανά στο σπίτι του στο Παλαιοχώρι, όπου δημιουργείται ένα σημείο ιστορικής μνήμης για την προσωπικότητα αυτή», προσέθεσε ο κ. Βαλιάνος και εξήγησε ότι η αναστήλωση του σπιτιού που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και η διαμόρφωσή του σε μια διαδραστική έκθεση, αξιοποιώντας τις ψηφιακές εφαρμογές, σε συνδυασμό με τη λαογραφία και την παράδοση, θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικό τοπόσημο που θα θέλξει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Το Παλαιοχώρι επισκέφθηκε πρόσφατα και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θόδωρος Καράογλου, εκφράζοντας την στήριξή του στην προσπάθεια που γίνεται. Όπως δήλωσε: «Η Χαλκιδική φημίζεται για τις πανέμορφες ακτές της αλλά και έχει επίσης όμορφα και γραφικά χωριά στη ορεινή της πλευρά. Το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό τοπόσημο και θα γίνουν προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή