Εισαγόμενο ένα στα δύο κρούσματα του Ιουλίου

Εισαγόμενο ένα στα δύο κρούσματα του Ιουλίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πονοκέφαλο» συνεχίζουν να προκαλούν στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας τα εισαγόμενα κρούσματα του κορωνοϊού. Χθες, μία ημέρα κατά την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στους ταξιδιώτες να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας έναντι του ιού, να φορούν μάσκες και να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 είναι εισαγόμενα. Ειδικότερα, 14 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, και τρία αφορούν σε άτομα που είχαν έρθει από το εξωτερικό και απευθύνθηκαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για να ελεγχθούν για τον κορωνοϊό. Από τα εγχώρια περιστατικά, τρία εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τέσσερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και από ένα σε Λάρισα, Καστοριά και Καρδίτσα.

Συνολικά από την 1η Ιουλίου έως χθες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 183 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2. Περισσότερα από τα μισά (103 ήτοι 56%) είναι εισαγόμενα. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Ιουνίου σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό ήταν σχεδόν ένα στα τέσσερα (22,5%) περιστατικά που είχαν καταγραφεί στη χώρα. Τα περισσότερα εισαγόμενα των τελευταίων ημερών αφορούν τα χερσαία σύνορα της χώρας, ενώ αντίθετα ελεγχόμενη είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, η κατάσταση όσον αφορά τις αεροπορικές πτήσεις. Οπως ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδέψουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα». Σημείωσε, ωστόσο, πως «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα εάν χρειαστεί. Εάν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την αναμενόμενη, όπως τη χαρακτήρισε, κοινωνική χαλάρωση, επεσήμανε ότι έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την κατάργηση του περιορισμού των έξι ατόμων ανά τραπέζι σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν κινείται στην κατεύθυνση της απαγόρευσης των πανηγυριών αλλά της αυξημένης επιτήρησης. Τόνισε δε την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων. «Μπορούμε να περάσουμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις λίγες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στη δημόσια υγεία», ανέφερε και πρόσθεσε «η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα. Μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες», ανέφερε.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στη χώρα έως και χθες το απόγευμα είναι 3.589. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 349.084 δείγματα. Εξ αυτών, 37.041 αφορούν  δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις από τις 12 Ιουνίου έως και χθες. Εξήντα έξι δείγματα βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή