«Λερναία Υδρα» αποδεικνύεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς νέες πτυχές και προβλήματα ανακύπτουν διαρκώς. Οι ροές στα νησιά έχουν σχεδόν μηδενιστεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των ΚΥΤ με μετακινήσεις ανθρώπων που το δικαιούνται στην ενδοχώρα.
Από τις αρχές Ιουνίου έως και σήμερα μεταφέρθηκαν από τα νησιά περίπου 500 άτομα «επισήμως», ωστόσο, υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000 άτομα έχουν φύγει από τα νησιά με ίδια μέσα εφόσον κρίθηκαν πρόσφυγες, οπότε πλέον έχουν νόμιμα έγγραφα. Ομως, στην ενδοχώρα δεν διαθέτουν κατάλυμα, χρήματα και δεν είναι καθόλου εύκολο να βρουν δουλειά, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται καθημερινά για μία ακόμα φορά στην πλατεία Βικτωρίας. Στην πλατεία έχει στηθεί με τα χρόνια «δίκτυο υποστήριξης» είτε από ανθρώπους που «βοηθούν» με το αζημίωτο, είτε από αλληλέγγυους που εξωθούν τους πρόσφυγες σε ακραίες συμπεριφορές.
Ετσι, από χθες το πρωί ξεκίνησε και πάλι σταδιακά να γεμίζει η πλατεία με πρόσφυγες από τα νησιά. Πηγές του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για τα ίδια άτομα που βρίσκονταν στην πλατεία τις προηγούμενες ημέρες και μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας.
«Αφησαν πίσω τις οικογένειές τους και ήρθαν στην πλατεία για να πιέσουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους», τονίζουν. Πολίτες που έχουν καταστήματα στην περιοχή περιγράφουν ως «μαγική εικόνα» αυτό που συμβαίνει. «Τη μία στιγμή είναι δύο οικογένειες με μπόγους στην πλατεία και μετά λίγη ώρα έχουν συγκεντρωθεί πολλά ακόμα άτομα. Δεν έρχονται μόνο όσοι δεν έχουν πού να μείνουν αλλά και συμπατριώτες τους που κατοικούν στην περιοχή καιρό, προφανώς για να τους υποστηρίξουν», τονίζουν. «Επειτα κάποιοι μεταφέρονται με πούλμαν και την επόμενη ημέρα επανεμφανίζονται. Αν είναι οι ίδιοι ή άλλοι δεν γνωρίζουμε», εξηγούν.
Ο Δήμος Αθηναίων το βράδυ της Δευτέρας ξήλωσε από την πλατεία τα παγκάκια «έπειτα από αίτημα περιοίκων για να μη μένει κόσμος στην πλατεία». Ωστόσο περίοικοι τονίζουν ότι «οι πρόσφυγες κάθονται κάτω, δεν παίζουν ρόλο τα παγκάκια» και ζητούν να δοθεί επιτέλους λύση. Ηδη, η συγκέντρωση ατόμων στην πλατεία έχει δημιουργήσει προβλήματα καθαριότητας επιδεινώνοντας την, ούτως ή άλλως, δύσκολη κατάσταση.
Το τελευταίο δίμηνο πολλές φορές πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην πλατεία και στη συνέχεια κάτω από την κοινωνική πίεση που δημιουργείται έχουν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας. Υπολογίζεται ότι 300 άτομα μεταφέρθηκαν στον Ελαιώνα, περίπου 80 άτομα στον Σκαραμαγκά και 130 στο Σχιστό, όλοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Από την πλευρά του υπ. Μετανάστευσης γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηλιος» στο οποίο προβλέπεται επιδότηση ενοικίου. Ομως, όπως τονίζουν ΜΚΟ, οι πρόσφυγες πρέπει να νοικιάσουν πρώτα διαμέρισμα και μετά να τους δοθεί η επιδότηση. «Για να νοικιάσουν διαμέρισμα –αν βρουν– πρέπει να έχουν ΑΦΜ. Ομως όταν πηγαίνουν στην εφορία για να βγάλουν, τους λένε ότι είναι γραμμένοι στην εφορία της Λέσβου και εκεί πρέπει να αποταθούν», εξηγεί εκπρόσωπος ΜΚΟ που εργάζεται για το πρόγραμμα «Εστία», το οποίο αφορά τη φιλοξενία σε διαμερίσματα αιτούντων άσυλο. Υπολογίζεται ότι περίπου 700 άτομα που έχουν κριθεί πρόσφυγες, έχουν βγει από τα διαμερίσματα του «Εστία» αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις προσδοκίες του υπ. Μετανάστευσης που είχε κάνει λόγο για 11.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Ακόμα 1.000 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι έχουν φύγει από ξενοδοχεία και καταυλισμούς.