#StaySafe. Μουσική και παρατήρηση του ουράνιου θόλου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

#StaySafe. Μουσική και παρατήρηση του ουράνιου θόλου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To φετινό καλοκαίρι με τον απρόβλεπτο και δύσκολο χαρακτήρα του κρατάει πολλούς από εμάς στην Αθήνα. Ακόμα και για όσους διστάζουν να βγουν έξω για φαγητό ή ποτό, υπάρχει μια νυχτερινή έξοδος που τέρπει τόσο τα μάτια όσο και την ψυχή, την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκίνησαν να δέχονται ξανά το κοινό για επίσκεψη στις ιστορικές εγκαταστάσεις τους. Οι επισκέπτες «ξεναγούνται» στον αττικό ουρανό με δυνατότητα παρατήρησης από τα τηλεσκόπια, ενώ μαθαίνουν και πολλά για την επιστήμη της Αστρονομίας.  Οι κήποι του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, αλλά και ο εξωτερικός χώρος στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης είναι κατάλληλοι ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ στους εσωτερικούς χώρους εισέρχονται μικρές ομάδες. Οι ξεναγήσεις προγραμματίζονται Τετάρτη ώς Σάββατο και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

#StaySafe. Μουσική και παρατήρηση του ουράνιου θόλου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών-1

Εργο του Αντώνη Πολιτάκη στο Θησείο.

Βέβαια τα άστρα δεν είναι τα μόνα που μας περιμένουν στο Θησείο. Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε μια έκθεση αφιερωμένη στην μνήμη του αστρονόμου Γιάννη Σειραδάκη που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Ο εικαστικός Αντώνης Πολιτάκης εμπνέεται από τον λόφο των Νυμφών, τη μυθολογία των αστερισμών, τη δημιουργία και εξέλιξη των ουρανίων σωμάτων, για να αναζητήσει τη σύνδεση της γης με τον ουρανό. Καλεί τον θεατή  να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα που μας φέρνει «το μπουκάλι που ήρθε από τ’ αστέρια», όπως ονομάζει την έκθεσή του.

Πρόκειται για κατασκευές-εγκαταστάσεις με την τεχνική του παπιέ μασέ από υλικά άχρηστα πλέον προς χρήση που μεταλλάχθηκαν σε έργα τέχνης.

#StaySafe. Μουσική και παρατήρηση του ουράνιου θόλου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών-2

Η ψυχή του Κέντρου Επισκεπτών, Φ. Μεταλληνού.

Παράλληλα, μέσα στον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί τρεις βραδιές όπου η παρατήρηση του ουρανού συνδυάζεται και με τη μουσική. Απόψε στις 9 μ.μ. το ντουέτο Tenorman & Voodoo Drummer, παρουσιάζει ένα κωμικοτραγικό χαοτικό μουσικό καμπαρέ. Ενα απόσπασμα από την παράστασή τους «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη συνδυάζεται με τραγούδια από το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ τους, καθώς και ιστορίες για την κρυφή ζωή των Ελλήνων ποιητών. Καλεσμένες τους οι Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού και Eύα Γαλογαύρου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει με παρατήρηση του καλοκαιρινού ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στην Πνύκα και να αναγνωρίσει τον πλανήτη Δία που θα έχει ανατείλει μετά την παράσταση.

#StaySafe. Μουσική και παρατήρηση του ουράνιου θόλου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών-3

Tο ντουέτο Tenorman & Voodoo Drummer.

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου θα εμφανιστεί στον Λόφο των Νυμφών η αρπίστρια Κλειώ Καραμπελιά για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με σόλο άρπα, στα σταυροδρόμια Δύσης και Ανατολής, με νέες συνθέσεις και πρωτότυπες διασκευές που αφήνουν χώρο στον αυτοσχεδιασμό. Την

Τετάρτη 22 Ιουλίου, ο Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, δύο νέοι ταλαντούχοι μουσικοί από τo Ηράκλειο Κρήτης που μελοποιούν ποιητικό λόγο, θα δώσουν μια μουσική παράσταση με τίτλο «Στον ουρανό κανένας δεν κοιμάται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή