Ανάγκη υπερβάσεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον πολιτισμό ήδη διαφαίνονται. Οι κραδασμοί θα είναι εντονότεροι μέσα στον χειμώνα, για μια σειρά από λόγους που έχουμε κατά καιρούς αναλύσει. Πόσοι κλειστοί χώροι θεαμάτων (θέατρα, μουσικές σκηνές) θα ανοίξουν και με τι συνθήκες, πόσοι και πώς θα απασχοληθούν, πόσα εισιτήρια θα κοπούν κ.τ.λ. Γενικώς, τα πράγματα βρίσκονται εν πολλοίς στον αέρα διότι –δυστυχώς– ο κορωνοϊός είναι που ανεβάζει και κατεβάζει την αυλαία.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των επαγγελματιών του θεάματος να έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και να καλούν τους θεσμικούς παράγοντες της πολιτείας να σχεδιάσουν βήματα, πλάνα, σενάρια, ώστε να μην τους βρει ο χειμώνας απροετοίμαστους.

Αντ’ αυτού, όμως, εξαγγέλλεται ακόμη μία πορεία. «Σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεών μας», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος στην ανακοίνωσή της, καλούνται τα σωματεία των καλλιτεχνών σε πορεία το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης 15 Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη μία πορεία λοιπόν στην πρωτεύουσα, σε συνέχεια όλων των υπολοίπων που διοργανώνονται τις τελευταίες ημέρες. 

Είναι κρίμα που η ΠΟΘΑ ακολουθεί την πεπατημένη και μπαίνει σε μια διαδικασία-ανάγκη δήλωσης της ύπαρξής της μέσω διαδηλώσεων. Είναι γεγονός ότι οι παρεμβάσεις της την περίοδο της καραντίνας ήταν καίριες και στοχευμένες: ανέδειξε το ζήτημα διοργάνωσης των θερινών εκδηλώσεων και φεστιβάλ στις πρώτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, το θολό τοπίο των εργασιακών σχέσεων που διέπει τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, τις γκρίζες ζώνες και τα κενά των ενισχυτικών προγραμμάτων που ανακοίνωνε το ΥΠΠΟΑ, την ανάγκη διεύρυνσης των ΚΑΔ που θα διεκδικούσαν το επίδομα των 800 ευρώ.

Στην τελευταία της ανακοίνωση, όμως, αναλώνεται στην υπενθύμιση πάγιων και γενικών αιτημάτων, από ολοκληρωμένα σχέδια ενίσχυσης εργασίας μέχρι κατάργηση ΦΠΑ και τέλους επιτηδεύματος στα μπλοκάκια, θέματα που είναι στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Δεν διστάζει να επαναλάβει και το αίτημα για «επιδότηση όλων των ανέργων». Τι σημαίνει αυτό; Ενας άνεργος δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας; Μήπως υπάρχουν «άνεργοι» χωρίς χαρτιά; Το «θολό τοπίο» χρόνων δεν ξεδιαλύνεται σε μια στιγμή.

Ο πολιτισμός και τα επαγγέλματά του χτυπήθηκαν από την πανδημία σφόδρα και παρατεταμένα. Το έχουμε γράψει πολλές φορές και με μεγάλη ένταση. Από την άλλη, βεβαίως, οι καταστάσεις είναι τέτοιες που η λογική της διεκδίκησης δεν μπορεί να αναλώνεται σε μηνιαία ραντεβού στον δρόμο και γενικόλογες απαιτήσεις. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς και οι υπερβάσεις, απ’ όλους, αναγκαίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή