Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η προσπάθεια της χώρας να αποτρέψει τη διασπορά του κορωνοϊού στο εσωτερικό και παράλληλα να ενισχύσει όσο γίνεται την οικονομία της μέσω του τουρισμού. Η ανακοίνωση, χθες, 50 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας εκ των οποίων τα 27 εισαγόμενα, το πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο των βαλκανικών χωρών, η αύξηση των σποραδικών κρουσμάτων και στο εσωτερικό της χώρας και τα φαινόμενα χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους φορείς που δεν αποκλείουν να ληφθούν τα επόμενα 24ωρα νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες και εμπλεκόμενοι φορείς και στην οποία εξετάστηκαν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, υπήρξαν εισηγήσεις ακόμα και να κλείσουν τα χερσαία σύνορα της χώρας. Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε ότι ίσως ακόμα δεν είναι η ώρα για μία τέτοια ενέργεια. Νέα κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας COVID-19, έχει προγραμματιστεί για σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, από τα 50 νέα κρούσματα που δηλώθηκαν χθες, τα 24 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ τρία αφορούσαν σε ταξιδιώτες που προσήλθαν αυτοβούλως σε υπηρεσίες υγείας για να ελεγχθούν για τον κορωνοϊό. Η πλειονότητα των υπόλοιπων περιστατικών κατεγράφη στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, έξι εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, έξι στην Ξάνθη, δύο στην Καβάλα, ένα στη Χαλκιδική, και ένα στη Ροδόπη, ενώ επτά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα πλέον ανέρχεται σε 3.672. Εως χθες το απόγευμα δεν είχε δηλωθεί στον ΕΟΔΥ νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Εννέα ασθενείς ήταν χθες διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι και από τις εικόνες συνωστισμού χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας των Ελλήνων πολιτών. Οπως ανέφερε στην «Κ» στελεχος του ΕΟΔΥ, ταξιδιώτες που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό δεν πέρασαν από έλεγχο στις πύλες εισόδου και είναι πιθανόν ασυμπτωματικοί, σε συνάρτηση με τη χαλάρωση των μέτρων εκεί όπου αυτοί θα παραθερίσουν, μπορεί να δημιουργήσουν τοπικούς «σπινθήρες» κορωνοϊού που εφόσον επεκταθούν ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στη χώρα.
«Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σε μία προσπάθεια καταπολέμησης του εφησυχασμού τόνισε: «Χτυπάμε σήμερα μία καμπάνα κινδύνου, όχι ένα καμπανάκι», ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση, ανάλογα και με την εικόνα του Σαββατοκύριακου, θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί.
Αναφερόμενος στα εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Πέτσας, σημείωσε ότι τα περισσότερα αφορούν την είσοδο από τα χερσαία σύνορα, όπου έχει δοθεί πλέον και η μεγαλύτερη έμφαση στους εργαστηριακούς ελέγχους. «Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι μέχρι στιγμής το σύστημα στοχευμένων ελέγχων που εφαρμόζεται αποδίδει. Σε 31.169 τεστ που διενεργήθηκαν το διάστημα 1 έως 6 Ιουλίου σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας εντοπίστηκαν 100 θετικά στον κορωνοϊό.
«Ομως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη», τόνισε και πρόσθεσε «είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί! Τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται ή συστήνεται, τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτά αν τα κάνουμε θα πάψουμε να τρέφουμε τον κορωνοϊό. Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας». Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου, προαναγγέλλοντας ειδικό πρόγραμμα υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, και υπενθύμισε ότι τα πρόστιμα για τις παραβάσεις είναι αυστηρά.