Η Εκθεση έβαλε έντονα το στίγμα της στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας (που περιλαμβάνει την Εκθεση) ήταν πολύ κακές σε σχέση με το 2019, με αποτέλεσμα να αποτελέσουν το βαρίδι της πτώσης των βάσεων εισαγωγής, περισσότερο από κάθε άλλο μάθημα. Σε αυτό συμβάλει και η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας για δύο από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, γεγονός που «εξομοιώνει» τις μεταξύ των τεσσάρων επιδόσεις. Βέβαια, οι κακές βαθμολογίες στην Εκθεση δεν αποτέλεσαν έκπληξη – κάτι που ισχύει για τις επιδόσεις στη Βιολογία Προσανατολισμού. Ενα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι ότι –χωρίς να απουσιάζουν οι διαφορετικές ταχύτητες στις βάσεις ανά βαθμολογική κλίμακα σχολών– το πρόσημο είναι γενικά πτωτικό. Μικρότερη θα είναι η πτώση στα υψηλά βαθμολογικά κλιμάκια, και θα διευρύνεται προς τα κάτω όσο πλησιάζουμε τις σχολές η βάση των οποίων κινείται πέριξ του 10. Εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή αύξηση βάσεων κατά
περίπτωση πεδίου.
Ειδικότερα, αναρτήθηκαν χθες στα λύκεια οι βαθμοί των υποχρεωτικώς εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μετείχαν συνολικά 94.020 υποψήφιοι, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και οι απόφοιτοι που χωρίς εξετάσεις θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων. Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 συνολικά θα εισαχθούν στις 430 σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 77.970 υποψήφιοι.
Ο αριθμός είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όταν είχαν δοθεί ακριβώς 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ. Στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας, του λιμενικού και του εμπορικού ναυτικού.
Με βάση την ανάλυση των επιδόσεων των υποψηφίων, που έγινε σε συνεργασία με τον μαθηματικό – αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα:
• Οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας ήταν πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά, πάνω από 18 βαθμολογήθηκε το 0,39% των υποψηφίων, ενώ το περυσινό αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν τετραπλάσιο (1,34%).
• Στο 1ο επιστημονικό πεδίο στα Αρχαία οι επιδόσεις ήταν χειρότερες σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα, ενώ δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση των επιδόσεων στην Κοινωνιολογία (που εξετάστηκε για πρώτη φορά) σε σχέση με τα Λατινικά.
• Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών επιστημών) οι καλύτερες του 2019 επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική αποτελούν το αντίβαρο στις χειρότερες επιδόσεις σε Γλώσσα.
• Στο 3ο πεδίο των επιστημών υγείας η Βιολογία πιέζει πτωτικά τις βάσεις, ενώ στη Χημεία εμφανίστηκαν καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στην κλίμακα πάνω από 18, εκεί όπου γίνεται η «μάχη» των ιατρικών σχολών.
• Στο 4ο πεδίο οικονομίας και πληροφορικής, στην Οικονομία οι επιδόσεις είναι καλύτερες του 2019 αλλά χειρότερες σε Πληροφορική και Γλώσσα, με αποτέλεσμα η τάση για τις βάσεις στο πεδίο να αναμένεται πτωτική.
• Αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι αναβαθμολογήσεις των γραπτών στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Φέτος αναβαθμολογήθηκε το 17,175% των γραπτών από 11,55% πέρυσι. Ενα γραπτό οδηγείται σε αναβαθμολόγηση όταν οι βαθμοί των δύο βαθμολογητών έχουν διαφορά μεγαλύτερη των 12 βαθμών (το άριστα είναι 100). Η αύξηση των αναβαθμολογήσεων αποδίδεται στην προσθήκη από φέτος της εξέτασης της Λογοτεχνίας στο μάθημα. Επίσης, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι και το θέμα της Εκθεσης δίχασε τους βαθμολογητές.
Πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα στη διαδικασία των Πανελλαδικών. Μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι αποκλειστική.