Περαιτέρω αύξηση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας σημειώθηκε χθες, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών επιστημόνων για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Δύο στα τρία νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, γεγονός που δικαιολογεί και τα νέα μέτρα που λαμβάνει από την ερχόμενη εβδομάδα η χώρα μας, ως προς την είσοδο ταξιδιωτών. Ειδικότερα, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 60 νέα κρούσματα –δηλαδή 10 περισσότερα σε σχέση με προχθές–, εκ των οποίων 40 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, και δύο αφορούν σε άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό και απευθύνθηκαν μόνοι τους σε υπηρεσίες υγείας για έλεγχο. Από τα υπόλοιπα «εγχώρια» κρούσματα, οκτώ εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, επτά στην Αττική, και από ένα σε Ξάνθη, Κοζάνη και Ημαθία.
Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έως και χθες ανέρχεται σε 3.732. Ο αριθμός των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας έως χθες το απόγευμα δεν είχε αυξηθεί και παρέμενε στα 193. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες εννέα ασθενείς.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παραμένει σταθερός, με τους ειδικούς ωστόσο να τηρούν στάση αναμονής, καθώς εκτιμάται ότι είναι νωρίς ακόμα για να επηρεαστεί ο συγκεκριμένος δείκτης και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Εν τω μεταξύ, τη θετική συμβολή που μπορεί να έχει μία στοχευμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για προληπτικά μέτρα δημόσιας υγείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.
Η μελέτη διενεργήθηκε στην Ολλανδία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 άτομα, και τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που είχαν δει άρθρο με γραφικά σε εφημερίδα και βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με οδηγίες για το σωστό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων, και σε αυτούς που δεν είχαν δει αυτή την καμπάνια.
Οπως κατέδειξε η μελέτη, τα άτομα που ανήκαν στην πρώτη ομάδα είχαν έως δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να συμμορφωθούν στα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού και συγκεκριμένα στο σωστό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου και την τήρηση των αποστάσεων.
Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση σε περίπου 16.000 σύμφωνα με την οποία, ενώ ήταν διαδεδομένη η χρήση του αγκώνα κατά τον βήχα και το φτέρνισμα, δεν συνέβαινε το ίδιο για το σωστό πλύσιμο των χεριών, το άγγιγμα του προσώπου και την τήρηση των αποστάσεων.