Περιορίζεται ο «Μεγάλος Περίπατος»

Περιορίζεται ο «Μεγάλος Περίπατος»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων έγινε χθες η συζήτηση για τον «Μεγάλο Περίπατο» στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ, με αντεγκλήσεις επί της διαδικασίας, καθώς τέθηκαν πολλά θέματα εκτός ημερησίας διάταξης όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Οπως προκύπτει από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εμπορικό κέντρο, τις οποίες παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, προς το παρόν περιορίζεται η εμβέλεια του «Μεγάλου Περιπάτου». Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται ο περιορισμός της κίνησης των αυτοκινήτων στο τέλος της οδού Ερμού και στην οδό Αθηνάς όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο λόγος που δεν θα επεκταθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ωστόσο, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Στο δημοτικό συμβούλιο παρίστατο ο συγκοινωνιολόγος-καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Γιαννής, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του έργου, ωστόσο, λόγω της πολύωρης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέματα προ ημερησίας διάταξης, αποφασίστηκε να μην παρουσιαστεί η συγκοινωνιακή αποτίμηση των πρώτων ημερών του «Μεγάλου Περιπάτου».

Περιορίζεται ο «Μεγάλος Περίπατος»-1

Εργασίες στην Ερμού για τον «Μεγάλο Περίπατο» (φωτ. INTIME NEWS).

Αντίθετα παρουσιάστηκαν στο Σώμα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν προβλεφθεί για το Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα, στόχος των οποίων είναι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ πεζού, οδηγού, ποδηλάτη και επιβάτη και οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις 26 Ιουλίου. Τροποποιήσεις στην κυκλοφορία πραγματοποιούνται στις οδούς Κολοκοτρώνη, Καρ. Σερβίας και Μητροπόλεως. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται νέες θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα, ενώ το όριο ταχύτητας περιορίζεται στα 30 χλμ. Μολονότι υπάρχουν διάφορες εξαιρέσεις για είσοδο στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα, όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης «η λογική είναι ότι τα οχήματα που εξαιρούνται θα πρέπει να εισέρχονται και να εξέρχονται εντός δεκαλέπτου». Στις εισόδους, η δημοτική αστυνομία θα ενημερώνει τους οδηγούς και θα ελέγχει την ειδική άδεια που οφείλουν να φέρουν. Οι παραβάσεις πάντως θα αρχίσουν να βεβαιώνονται σταδιακά έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα προσαρμογής στους πολίτες. Παράλληλα, θα υπάρχει μέριμνα για τα τουριστικά λεωφορεία που θέλουν να εισέλθουν, ενώ η αστυνόμευση θα ενταθεί στην επίμαχη περιοχή για προφανείς λόγους.

Στη συζήτηση σχετικά με τον νόμο για τις διαδηλώσεις, ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 119 πορείες, από τις οποίες οι 112 έγιναν στο οδόστρωμα. «Από αυτές οι 9 στις 10 είχαν κάτω από 500 άτομα και οι 5 στις 10 κάτω από 50 άτομα» είπε.

Το δημοτικό συμβούλιο τέλος εξέδωσε ψήφισμα για τη διαφύλαξη του μνημείου της Αγίας Σοφίας. «Η Αθήνα, ως θεματοφύλακας και οικοδέσποινα πολλών εκ των πιο σημαντικών μνημείων του κόσμου, στέκεται απέναντι στην απόφαση αυτή και την καταδικάζει. Ενώνει τη φωνή της με τον δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας που εναντιώνεται στις επιδιώξεις του Ερντογάν. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ζητεί την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και της UNESCO, για να μην προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση στα επόμενα σχεδιαζόμενα βήματά της για την ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας ως κιβωτού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή