Αναζητούν λύση για τη στέγαση των προσφύγων

Αναζητούν λύση για τη στέγαση των προσφύγων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 30 πρόσφυγες, που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις και δέχονται φροντίδα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στην Αθήνα, είτε έχουν ήδη διωχθεί από το σπίτι που φιλοξενούνταν είτε έχουν ενημερωθεί για επικείμενη έξωση και αντιμετωπίζουν την προοπτική να μείνουν άστεγοι και χωρίς οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Εχουμε ασθενείς με καρκίνο, επιζώντες βασανιστηρίων, μόνες μητέρες με χρόνιες παθήσεις και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που ουσιαστικά αναγκάζονται να κοιμηθούν στον δρόμο, χωρίς καμία άλλη υποστήριξη», τονίζει ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, εκ μέρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Στην ανακοίνωση των ΓΧΣ γίνεται αναφορά και σε ένα τραγικό περιστατικό, σε μια ασθενή που περιέθαλπε η οργάνωση και η οποία πέθανε από ανακοπή δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση από το σπίτι της και τη μεταφορά της στον καταυλισμό του Σχιστού, όπου διέμενε ο γιος της σε ένα κοντέινερ με άλλα 12 άτομα.

«Η ασθενής που πέθανε ήταν παραπληγική και είχε πολλά σοβαρά ιατρικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο είχε απειληθεί με έξωση πολλές φορές», σημειώνει ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο. «Υπό τον φόβο της απώλειας του σπιτιού της, η οικογένειά της τη μετέφερε στον καταυλισμό του Σχιστού, όπου ο γιος της διέμενε σε ένα κοντέινερ με άλλα 12 άτομα. Δύο ημέρες αργότερα υπέστη ανακοπή και πέθανε».

Η ΜΚΟ τονίζει πως η κυβέρνηση «αναζητεί μια γρήγορη λύση για την αποσυμφόρηση των υπερσυνωστισμένων καταυλισμών στα νησιά» και προχωράει στην έξωση περισσότερων από 11.000 προσφύγων «πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά ευάλωτοι».

Οι πλατείες της πόλης γεμίζουν με πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εγκύων, νεογέννητων μωρών, ατόμων με σοβαρές χρόνιες παθήσεις και επιζώντων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, σημειώνουν οι ΓΧΣ και καλούν επειγόντως την ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην παροχή στέγασης να βρουν λύσεις, μέχρις ότου αρθούν όλα τα διοικητικά εμπόδια για την ενσωμάτωση και την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή