Η Αγκυρα επαναφέρει το ζήτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Η Αγκυρα επαναφέρει το ζήτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, ζητώντας άσυλο.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Τουρκία τιμά την τέταρτη επέτειό της από το αποτυχημένο πραξικόπημα

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία αναφέρει: «Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οκτώ πρώην στρατιωτικών (και άλλων) που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία καθώς και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το ζήτημα είχε επανέλθει στο προσκήνιο και το 2019, με αναφορά της ιστοσελίδας Nordic Monitor, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα είχε συμφωνήσει με την Αγκυρα για την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ωστόσο, σε απάντηση στα παραπάνω, κύκλοι του ΥΠΕΞ είχαν σημειώσει πως «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται», προσθέτοντας ότι «γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή