Εδώ και εννέα χρόνια, το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας αποτελεί μια μοναδική γέφυρα της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά εργασίας. Παρά τις ιδιαιτερότητές της, η εφετινή χρονιά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση για το πολυσυνέδριο, που φιλοδοξεί να ενημερώνει τους νέους Ελληνες για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες τού σήμερα και να αναδεικνύει μια καινοτόμα και εξωστρεφή Ελλάδα.
Με ένα εξίσου πλούσιο πρόγραμμα και σημαντικούς εισηγητές διεθνούς εμβέλειας, το Πανόραμα επέστρεψε εφέτος σε ψηφιακή μορφή, με τις συνεδρίες του να ξεκινούν το Σάββατο 11 Ιουλίου και τη «διαδικτυακή» αυλαία του να πέφτει σήμερα το απόγευμα. Στους βασικούς του στόχους, που αφορούν τη μετάδοση της επιχειρηματικής «σπίθας» στη νεολαία της χώρας και τη διάδρασή της με το ελληνικό επιχειρείν, προστέθηκε εφέτος και ένας νέος πυλώνας: η αναλυτική επισκόπηση των τάσεων και των ευκαιριών που δημιουργούνται στη νέα «κανονικότητα», μετά την πανδημία και τις πρωτοφανείς συνθήκες της σημερινής αγοράς.
Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών του συνεδρίου, περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι εισηγητές συμμετείχαν σε περισσότερες από 100 διαφορετικές παρουσιάσεις, αλληλεπιδρώντας ζωντανά με το κοινό μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που φιλοξενεί το εφετινό Πανόραμα και θέτοντας την αφετηρία για εποικοδομητικές συζητήσεις στις δύο παράλληλες ψηφιακές αίθουσες του συνεδρίου.
Η διοργάνωση του Πανοράματος αποτελεί πρωτοβουλία του κ. Ιορδάνη Λαδόπουλου, πρώην καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, και της έμπειρης ομάδας του. Εδώ και μία δεκαετία, ο καθηγητής προσπαθεί αδιάκοπα να οικοδομήσει μια αλυσίδα μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου. Πρόκειται για έναν στόχο δύσκολο, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες προκλήσεις στην πρώτη του δεκαετία, παρά τις εννέα εξαιρετικά επιτυχημένες συνεδρίες. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί η εφετινή πανδημία, η οποία ακύρωσε τα αρχικά σχέδια της ομάδας του Πανοράματος, που φιλοδοξούσε να διοργανώσει το πολυσυνέδριο στα μέσα του Μαρτίου. Οι συντελεστές, ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω.
«Σίγουρα, για την ψηφιακή μετάβαση του συνεδρίου χρειάστηκε μια απαιτητική και επίπονη προσπάθεια, έτσι ώστε να βρούμε την κατάλληλη πλατφόρμα η οποία να ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Σκούρτας, γενικός συντονιστής της εκδήλωσης και «δεξί χέρι» του καθηγητή κ. Λαδόπουλου.
«Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και διάφορα παράπλευρα, μεγάλα πλεονεκτήματα», συμπληρώνει με μια νότα αισιοδοξίας. Αναφέρεται στις δεκάδες ομιλητών από το εξωτερικό που συμμετείχαν στο εφετινό πολυσυνέδριο –από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα–, καθώς και σε πολλούς φοιτητές εκτός Αττικής που μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν, ίσως για πρώτη φορά, δεδομένης της ψηφιακής μορφής του. Ο κ. Λαδόπουλος συμφωνεί. «Μερικοί από τους πιο διακεκριμένους πρώην μαθητές μου από κάθε γωνιά του πλανήτη τίμησαν με την παρουσία τους ως εισηγητές το εφετινό μας συνέδριο», δηλώνει με ενθουσιασμό στην «Κ».
Η ψηφιακή μετάβαση του συνεδρίου μπορεί να ήταν αναπάντεχη, ωστόσο το εικονικό του περιβάλλον μιμήθηκε τις προηγούμενες συνεδρίες με εξαιρετική λεπτομέρεια. Παράλληλα με την παρακολούθηση των ομιλιών, οι νεαροί χρήστες είχαν την ευκαιρία να κάνουν έναν «ψηφιακό περίπατο» στα εικονικά περίπτερα περισσότερων από 25 εταιρειών-χορηγών, συνομιλώντας με ανθρώπους του εκάστοτε τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και επικοινωνώντας με άλλους συμμετέχοντες.
Ακόμη και στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η μεγαλύτερη εκδήλωση στη χώρα που δικτυώνει νέους που αναζητούν εργασία με κορυφαίες επιχειρήσεις συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσφέρει έργο, μετατρέποντας τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης σε απροσδόκητες ευκαιρίες αμεσότητας και διαδραστικότητας.