Εικόνες αντιπαράθεσης, όπως αυτές που είχαν εμφανιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, εμφανίστηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Βικτωρίας. Πολλές αντιρατσιστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία για να αποτρέψουν, όπως σημείωναν στις ανακοινώσεις τους, την προσπάθεια ομάδας με ξενοφοβικά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά να εκδιώξει βίαια τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται καθημερινά στην πλατεία Βικτωρίας. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις δύο συγκεντρώσεις.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πλατεία Βικτωρίας ανησυχεί ιδιαίτερα, όχι μόνο τους περιοίκους αλλά και τον Δήμο Αθηναίων, καθώς αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας. Στην περιοχή συρρέουν οικογένειες προσφύγων, οι οποίες διαθέτουν δελτίο ασύλου, αλλά δεν έχουν πού να μείνουν, είτε γιατί έφυγαν από κάποιο νησί είτε γιατί διέμεναν σε κάποιο σπίτι με βάση το πρόγραμμα «Εστία» και τώρα υποχρεώνονται να αφήσουν το κατάλυμά τους για να μπουν άλλοι δικαιούχοι. Πολλοί κατευθύνονται στην πλατεία αναζητώντας διέξοδο, ενώ μερικές δεκάδες διανυκτερεύουν στην πλατεία. Το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκαν κάποιοι από όσους βρίσκονταν στον χώρο στις δομές της Αμυγδαλέζας και του Σκαραμαγκά, αλλά οι αφίξεις συνεχίζονται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πρόσφυγες επιστρέφουν στη Βικτώρια.
«Δυστυχώς τα προγράμματα “Εστία” και “Ηλιος”, που απευθύνονται σε άτομα που έχουν δελτίο ασύλου, δεν συνδυάζονται όπως θα έπρεπε, δεν “κουμπώνουν” καλά μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορεί να περνά μια οικογένεια από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Υπάρχουν πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα. Οπως μάθαμε και ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη της υποδοχής των προσφύγων, τώρα πρέπει να μάθουμε και στον τομέα της ένταξης και ενσωμάτωσης», λέει στην «Κ» η κ. Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.
Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, φιλοξένησε επιπλέον 450 πρόσφυγες στον Ελαιώνα (τώρα βρίσκονται 300), άτομα που δεν είχαν στέγη και βρίσκονταν στον δρόμο. «Η λύση είναι να υπάρχει η προετοιμασία και όταν ο πρόσφυγας φτάνει στην πλατεία Βικτωρίας να μπορεί να του προσφερθεί κατάλυμα μέσω του προγράμματος “Ηλιος” και μια προοπτική ένταξης, ώστε να μη μένει, να μη διανυκτερεύει εκεί. Υπάρχουν προγράμματα για να γίνουν αυτά», σημειώνει η κ. Δασκαλάκη, λέγοντας πως «πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία γκέτο, να υπάρχει διάχυση σε πολλές γειτονιές, υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα ενσωμάτωσης προσφύγων στην κοινωνική ζωή».