Ζητούν αποζημίωση οι ελαιοπαραγωγοί

Ζητούν αποζημίωση οι ελαιοπαραγωγοί

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κραυγή αγωνίας εκφράζει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου για τις ζημιές στην καρπόδεση των λιόδεντρων, καλώντας στο νησί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Μάκη Βορίδη και ζητώντας αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις.

Ειδικότερα, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ είχε επισκεφθεί τη Λέσβο στις 4, 5, και 6 Ιουνίου, καθώς και πρόσφατα στις 7, 8, και 9 Ιουλίου, διαπιστώνοντας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Λέσβου ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από 16 έως και 18 Μαΐου, και ενώ τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας – καρπόδεσης, παρατηρήθηκε μεγάλη ανθόπτωση και καρπόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχημένη καρπόδεση.

Μάλιστα, λόγω των πρωτοφανών δυσμενών καιρικών συνθηκών του Μαΐου, με τον μίνι καύσωνα, η άποψη τόσο των παραγωγών όσο και των συνεταιρισμών Λέσβου, καθώς και των υπεύθυνων υπηρεσιών ΔΑΟΚ ΛΕΣΒΟΥ και ΕΛΓΑ είναι ότι «η φετινή παραγωγή θα είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας». Την επιστολή υπογράφουν ο συντονιστής του Δικτύου Λέσβου και πρόεδρος της κοινότητας Περάματος, Κίμων Χρυσίδης, ο συντονιστής του Δικτύου δήμου Μυτιλήνης και πρόεδρος της κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης και ο συντονιστής τον Δικτύου Δυτικής Λέσβου και πρόεδρος της κοινότητας Λεπετύμνου, Θεμιστοκλής Καμένος.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου παραθέτει μία σειρά από επιχειρήματα σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εστιάζοντας στο δεδομένο πως «το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο εισόδημα των κατοίκων του νησιού, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και με το μεταναστευτικό, έχοντας επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» και ζητεί από το υπουργείο να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωση, αλλά και ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Μυτιλήνης, Βασίλης Μαμώλης τόνισε στην «Κ» ότι «θα πρέπει ο υπουργός να έρθει και να περπατήσει στους ελαιώνες», σε μια ανοικτή σύσκεψη – συγκέντρωση με τους φορείς, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Λέσβου. Δεν έκρυψε, μάλιστα τη δυσφορία του για τις χαμηλές τιμές του λαδιού, καθώς και ότι αυτό αποτελεί βασική αιτία για την οποία «η νεολαία εγκαταλείπει τους ελαιώνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή