Μαθητικοί διαγωνισμοί μόνο με έγκριση

Μαθητικοί διαγωνισμοί μόνο με έγκριση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς τους γονείς, αλλά και τους εκπροσώπους των επιστημονικών συλλόγων, στέλνει το υπουργείο Παιδείας, ορίζοντας ότι οι φορείς που οργανώνουν εθνικούς διαγωνισμούς σε σχολικά μαθήματα πρέπει να έχουν λάβει έγκριση από το ίδιο. Και αυτό, διότι οι μαθητές που διακρίνονται σε τέτοιους διαγωνισμούς, μπορούν να μοριοδοτηθούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, από τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ υπάρχουν αλλαγές για όσους διακρίθηκαν σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε γενικό ή επαγγελματικό λύκειο. Δηλαδή, βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα βραβείων στη Βαλκανική, στην Ευρωπαϊκή ή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή Οικονομικών, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες (EUCYS), στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO), καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Μαθηματικών Κοριτσιών (EGMO). Προϋπόθεση για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, είναι η επίτευξη μέσου όρου βαθμών στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τουλάχιστον ίσου με το μισό του μεγίστου.

Η πρόβλεψη για έγκριση του φορέα που διοργανώνει τον διαγωνισμό, στον οποίο κάποιος μαθητής μπορεί να διακριθεί, γίνεται, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου, για να μην παρασύρονται οι γονείς από μη εγκεκριμένους φορείς.

Την ίδια στιγμή, υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα εξετάσεων δια-μαρτύρονται διότι δεν τηρήθηκε ο όρος οι θέσεις στις σχολές επιστημών υγείας να κατανεμηθούν με βάση τα ποσοστά όσων θα επιλέξουν το παλαιό και το νέο σύστημα. Συγκεκριμένα, ενώ το 16,9% των υποψηφίων επέλεξε να εξεταστεί με το παλαιό σύστημα, σε αυτούς δόθηκε να διεκδικήσουν το 9,51% των θέσεων. Το υπόλοιπο 90,49% των θέσεων δόθηκε στους υποψηφίους με το νέο σύστημα, παρότι είναι το 83,1% του συνόλου των υποψηφίων.

Τέλος, σήμερα θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που μετείχαν σε εξέταση ειδικού μαθήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή