Από πεδίο βολής ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στο Λαύριο

Από πεδίο βολής ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στο Λαύριο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις ότι η φωτιά στην περιοχή Πούντα Ζέζα του Λαυρίου προκλήθηκε από δοκιμές πυρομαχικών σε πεδίο βολής της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) φέρεται να έχει η Πυροσβεστική. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη στιγμή κατά την οποία οι υπεύθυνοι της ΕΒΟ πραγματοποιούσαν δοκιμές βλημάτων που χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα «Απάτσι». Αγνωστο γιατί, κάποιες από τις βολίδες δεν κατέληξαν στο προστατευτικό τοιχίο που υπάρχει στο πεδίο βολής, αλλά στο παρακείμενο δάσος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά. Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στο σημείο απ’ όπου ξεπήδησαν οι φλόγες μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκειμένου να διε-ξαγάγει επείγουσα έρευνα και να σχηματίσει δικογραφία εις βάρος των υπαιτίων. Το πόρισμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Χθες το απόγευμα, πάντως, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να οριοθετήσουν τη φωτιά. Δεν υπήρχε μεγάλο ενεργό μέτωπο παρά μόνο μικρές διάσπαρτες εστίες. Νωρίτερα πάντως και ενώ η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος σημειωτέον μετέβη εκτάκτως στην περιοχή, εκκενώθηκαν προληπτικά η παιδική κατασκήνωση «Ακρογιάλι», οι συνοικισμοί Αγριλέζα, Καμάριζα και Αγιος Γεράσιμος. Επιπλέον, απομακρύνθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν σε  άτυπο καταυλισμό που λειτουργεί σε έκταση του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 49 πυροσβέστες με 19 υδροφόρες, ένα μηχανοκίνητο και δύο πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν δύο αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Στην περιοχή δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που διευκόλυνε τον έλεγχο της πυρκαγιάς πριν οι φλόγες καταστρέψουν τον εθνικό δρυμό του Σουνίου. Χθες, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και σε αγροτοδασικές εκτάσεις στον Δήμο Πύλου Νέστορος στη Μεσσηνία και στον Δήμο Λοκρών (Αγιοι Θεόδωροι) Φθιώτιδας. Η πυρκαγιά στην Πύλο τέθηκε τις βραδινές ώρες χθες υπό έλεγχο. Σύμφωνα με επικαιροποιημένη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υψηλός (δείκτης επικινδυνότητας 3) είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Χίο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή