Προσοχή στα τατουάζ της μαύρης χένας

Προσοχή στα τατουάζ της μαύρης χένας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πιο συνηθισμένες μόδες του καλοκαιριού είναι τα τατουάζ μαύρης χένας, συνήθως από περιοδεύοντες καλλιτέχνες που επισκέπτονται υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια, αλλά και τουριστικές περιοχές, παραλίες και οικισμούς. Οπως σημειώνει όμως σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ), τα τατουάζ από μαύρη χένα συνιστούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Και αυτό γιατί, προκειμένου να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις, σημειώνει η οργάνωση καταναλωτών, η οποία στηρίχθηκε σε στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου. Για σοβαρά περιστατικά χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα, ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας μπορεί να είναι οι μη αναστρέψιμες, για το υπόλοιπο της ζωής, ανεπιθύμητες συνέπειες του τατουάζ μαύρης χένας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ύστερα από λίγες (3-12) μέρες.

Η φυσική χένα αφήνει στο δέρμα μας ένα κοκκινοκάστανο χρώμα. Ορισμένοι προτιμούν το έντονο μαύρο χρώμα που αφήνει η μαύρη χένα, το οποίο όμως επιτυγχάνεται με συμπλήρωμα χρωστικών ουσιών, με επιζήμιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα φαγούρα και ερυθρότητα, κηλίδες και φουσκάλες στο δέρμα, που με τον καιρό επουλώνονται και εξαφανίζονται. Σε μερικές, όμως, περιπτώσεις οδηγούν σε πιο μόνιμες βλάβες, όπως αποχρωματισμό και ουλές στο δέρμα.

Επίσης, έχει αναφερθεί η απόκτηση πολυευαισθησίας σε κάποια προϊόντα, ιδιαίτερα στο καουτσούκ, στον ιματισμό, στα παπούτσια και στις βαφές μαλλιών, στα οποία χρησιμοποιούνται αυτές οι χρωστικές, αλλά ακόμα και σε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους παρόμοια συστατικά, όπως τα αντηλιακά και ορισμένα φάρμακα.

Η πολυευαισθησία αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη ζωή ειδικά των νέων ατόμων που συνήθως έλκονται από τατουάζ μαύρης χένας. Η συμβουλή του ΚΕΠΚΑ είναι η πλήρης αποφυγή των συγκεκριμένων τατουάζ (ονομάζονται και προσωρινά). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητούνται πληροφορίες για την προέλευση της πάστας χένας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών, για να διαπιστωθεί το είδος της.

«Αν οι καλλιτέχνες πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα από το σημείο εφαρμογής έπειτα από πάροδο μιας μόνον ώρας και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χένα. Η φυσική χένα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα, με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο», σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή