Αντιδράσεις για τα «παιχνίδια εξουσίας» στις φωτιές

Αντιδράσεις για τα «παιχνίδια εξουσίας» στις φωτιές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στο νησί το καλοκαίρι του 2017. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε η «Καθημερινή» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος αποδίδει σε ενδοϋπηρεσιακά «παιχνίδια εξουσίας» το πώς διατέθηκαν εκείνες τις ημέρες τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

«Για να καθαρίσει ο Καπέλιος (σ.σ. πρώην αρχηγός του Π.Σ.) τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγός Επιχειρήσεων), τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά… Ετσι παίζεται το παιχνίδι», ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος προς τον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο κ. Λιότσιος είχε αναλάβει να συντάξει το πόρισμα για την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι και στην ηχογραφημένη συνομιλία ακούγεται να δέχεται υποδείξεις και πιέσεις για συγκάλυψη στοιχείων.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο Βασίλης Καπέλιος, νυν αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, διέψευσε τα όσα ισχυρίστηκε στο ηχητικό ο κ. Ματθαιόπουλος και ανέφερε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του. «Αν είναι δυνατόν να βάλω εγώ κριτήριο, ολόκληρος αρχηγός, να φέρω σε δύσκολη θέση τον υπαρχηγό και να τον αποστρατεύσω και να αφήσω τη χώρα ακάλυπτη, να αφήσω τις ανθρώπινες ζωές ακάλυπτες. Αυτά είναι ανυπόστατα», ανέφερε.

Η πυρκαγιά στα Κύθηρα ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου 2017 σε έκταση έξω από το νοσοκομείο του νησιού. Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Χαρχαλάκης, στο πρώτο πυροσβεστικό όχημα σταθερής περιπολίας που έφτασε στο σημείο δεν δούλευαν οι αντλίες με αποτέλεσμα, λόγω και των ισχυρών ανέμων, η φωτιά να ξεφύγει. Το επόμενο πρωί έγινε λανθασμένη αξιολόγηση των συνθηκών, θεωρήθηκε ότι όλα είχαν τεθεί υπό έλεγχο, αποσύρθηκαν ιπτάμενα μέσα και το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά. Οπως έγραφε  το 2017 η «Κ», παρόμοιο λάθος είχε γίνει και στη φωτιά που είχε ξεσπάσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι της Μάνης. Ο τελικός απολογισμός της καταστροφικής πορείας της πυρκαγιάς στα Κύθηρα ήταν περισσότερα από 20.000 καμένα στρέμματα. «Η φωτιά πέρασε τον κεντρικό δρόμο, ο οποίος είναι πλάτους οκτώ μέτρων, σε 17 σημεία», λέει ο δήμαρχος. «Εχω δώσει εντολή στους νομικούς μας συμβούλους να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που δίνει ο νόμος».

Στελέχη της Πυροσβεστικής είχαν εξηγήσει στην «Κ» το καλοκαίρι του 2017 ότι λόγω της καταπόνησης από τη φωτιά στα Κύθηρα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα Ericsson έπρεπε να επιστρέφουν για ανεφοδιασμό και συντήρηση στις βάσεις τους στα Χανιά ή στην Καλαμάτα. Αντίστοιχα τα παλαιού τύπου Canadair CL 215 έπρεπε να επιστρέφουν για ανεφοδιασμό και τεχνική υποστήριξη στην Ανδραβίδα και τα νέου τύπου αεροσκάφη CL 415 στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με τα στελέχη της Πυροσβεστικής, αυτές οι μετακινήσεις περιόριζαν και τον χρόνο επιχειρησιακής αξιοποίησης των εναέριων μέσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή