Κορωνοϊός: Παραβάσεις και πρόστιμα

Κορωνοϊός: Παραβάσεις και πρόστιμα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστιατόριο της Θεσσαλονίκης βρέθηκε να εξυπηρετεί στον χώρο του πολύ περισσότερους πελάτες (50%) από όσο επιτρέπεται για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού βάσει των τετραγωνικών του. Σε εστιατόριο με «ανοιχτή κουζίνα» (open kitchen) στην Αθήνα, ουδείς εκ των ατόμων που εργάζονταν στην παρασκευή του φαγητού φορούσε μάσκα. Σε άλλο εστιατόριο της Αθήνας 13 άτομα από το προσωπικό –η συντριπτική πλειονότητα– δεν έκαναν χρήση μάσκας. Σε κατάστημα ΟΠΑΠ play στην επαρχία, οι υπεύθυνοι δεν είχαν φροντίσει να βάλουν ειδικά διαχωριστικά μεταξύ των παικτών.

Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα παραβάσεων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν θεσπιστεί για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και οι οποίες εντοπίστηκαν από ελέγχους των αρμόδιων αρχών. Τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες επαρκή. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην εφαρμογή τους, κι έτσι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δοθεί οδηγίες από τον πρωθυπουργό για την εντατικοποίηση των ελέγχων. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στόχος είναι να γίνονται 6.000 έλεγχοι την εβδομάδα, καλύπτοντας το σύνολο της χώρας και με έμφαση σε περιοχές με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, σε τουριστικές περιοχές, κλειστούς χώρους και beach bars.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το διάστημα από τις 17 Ιουλίου μέχρι και χθες διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.884 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 144 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα ύψους 38.250 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 30 ημερών σε επιχειρήσεις.

Πάντως, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό ξεκίνησαν αμέσως μετά την άρση του lockdown. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, από τις αρχές Ιουνίου έως και πριν από μία εβδομάδα μόνο από τους ελέγχους της Αρχής είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 202.650 ευρώ σε παραβάτες. Ελέγχθηκαν 2.195 σημεία και στο 10% των περιπτώσεων εντοπίστηκε παραβατική συμπεριφορά. Σε 26 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα από 7.000 έως 10.000 ευρώ έκαστο, και αναστολή λειτουργίας για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή