Κορωνοϊός: Επιφυλακή ειδικών και νέα μέτρα στα σύνορα

Κορωνοϊός: Επιφυλακή ειδικών και νέα μέτρα στα σύνορα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα πιο αυστηρά μέτρα για την είσοδο στη χώρα από τα χερσαία σύνορα επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τον κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Από τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου και για δύο εβδομάδες, η είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων. Επιπλέον, οι Ελληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής και οι κάτοχοι ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα ταξιδιωτών (PLF) καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης (www.travel.gov.gr). Οι εργάτες γης, εφόσον εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου, μέχρι νεωτέρας.

Η απόφαση για τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ελήφθη εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας των βαλκανικών χωρών και της συνεχώς αυξανόμενης κίνησης που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα στα βόρεια σύνορα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 20.331 διελεύσεις (είσοδος-έξοδος) από Αλβανία, 8.049 από Βουλγαρία (πλην του Προμαχώνα), 16.358 από Βόρεια Μακεδονία και 4.325 από Τουρκία. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέτσας, απηύθυνε έκκληση προς τους Ελληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις προς χώρες της Βαλκανικής.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα SARS-CoV-2. Πέντε εξ αυτών χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, τρία εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Αττική και ένα στην Κάρπαθο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 4.012. Δώδεκα ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Είμαστε σε επιφυλακή. Μετά την αρχική αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού, η κατάσταση προς το παρόν δεν έχει επιδεινωθεί. Θα χρειαστούν ωστόσο λίγες ημέρες ακόμα, περίπου ένα δεκαήμερο, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», επισημαίνει στην «Κ», ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Εκτός από τα εισαγόμενα προβληματισμό προκαλούν και τα αρκετά «εγχώρια» σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η συνεχόμενη διάγνωση περιστατικών σε Αττική και Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι συμβαίνει διασπορά του ιού. Είναι αναμενόμενο καθώς πρόκειται για τα πλέον πυκνοκατοικημένα σημεία της χώρας». Και προσθέτει, «κίνδυνος υπάρχει. Μία επιδείνωση με αυξανόμενο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων θα είναι ένα ισχυρό καμπανάκι».

Προς το παρόν, για τους ειδικούς το θέμα είναι να τηρούνται τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμμαχοι της χώρας είναι τα αυστηρά μέτρα στα χερσαία σύνορα, η εντατικοποίηση των ελέγχων και το μήνυμα που στάλθηκε στον πληθυσμό με την υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ. «Εάν η κατάσταση χειροτερέψει, τότε θα εξεταστεί ίσως η πιο εκτεταμένη χρήση μάσκας, ή ο περιορισμός κάποιων δραστηριοτήτων σε χώρους συγχρωτισμού που μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

Το θέμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας συνεχίζει να απασχολεί τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ειδικά, ενόψει του Αυγούστου και της πληθώρας των εκδηλώσεων ανά την Περιφέρεια όπως π.χ. του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, εκφράζεται και η άποψη ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο εναλλακτικό μιας ενδεχόμενης ματαίωσης των εκδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, χθες κατεγράφη ένας νέος θάνατος λόγω COVID-19 στη χώρα μας. Τα θύματα του κορωνοϊού ανέρχονται σε 195. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τους θανάτους στη χώρα από τις αρχές του έτους έως τις αρχές Ιουνίου 2020, καταδεικνύουν ότι αυτοί κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2019 (συνολικά 53.609 το 2019 έναντι 53.619 εφέτος). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή