Δήμος Ιλίου: «Αποδίδουμε δρόμους σε πεζούς και ποδηλάτες»

Δήμος Ιλίου: «Αποδίδουμε δρόμους σε πεζούς και ποδηλάτες»

Ο Δήμος Ιλίου εφαρμόζει ήδη πιλοτικά το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων σε συγκεκριμένες οδούς.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σπίτι του δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου από το δημαρχείο απέχει ακριβώς 3,5 χιλιόμετρα. Ο 65χρονος δήμαρχος δεν παίρνει ποτέ το αυτοκίνητο για αυτή την απόσταση, επιλέγοντας το περπάτημα. Δεδομένου ότι πηγαινοέρχεται στο γραφείο του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, διανύει καθημερινά απόσταση 14 χιλιομέτρων με τα πόδια. Διόλου άσχημα από άποψη fitness. «Οχι, λοιπόν, δεν συμμερίζομαι εκείνον που θα μου πει ότι δεν μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητό του 50 μέτρα πιο μακριά για να περπατήσει», λέει ο ίδιος στην «Κ».

Ο λόγος για την πολύ πρόσφατη απόφαση του Δήμου Ιλίου να εφαρμόσει πιλοτικά το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων σε συγκεκριμένες οδούς του ευρύτερου εμπορικού κέντρου, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη κυκλοφορία επισκεπτών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το μέτρο αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για την ενίσχυση του θεσμού της γειτονιάς, με περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο σε πεζούς, ποδηλάτες και οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η απαγόρευση διέλευσης οχημάτων καθημερινά από τις 7 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα στις οδούς Πατρόκλου και Φιλοκτήτου (από Πριάμου έως Μενελάου), περιμετρικά της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου (Κάλχου, Βρισηίδος, Δαναών, Μενελάου), Ιφιγένειας (από Πριάμου έως Καλυψούς) και Αχιλλέως (από Μενελάου έως Πριάμου). Επίσης, κατά τις ίδιες ώρες, απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων από τις παράπλευρες οδούς της νέας Θηβών (ρεύμα προς λεωφ. Φυλής). «Προχωράμε στην πιλοτική εφαρμογή ήπιων παρεμβάσεων που θα αλλάξουν σταδιακά την όψη της πόλης, θα αναδείξουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα της και θα την καταστήσουν πόλο έλξης σε κατοίκους και επισκέπτες», είπε ο κ. Ζενέτος. «Μειώνουμε την κίνηση των οχημάτων και αποδίδουμε δρόμους σε πεζούς και ποδηλάτες, με απώτερο στόχο να αλλάξουμε την ισορροπία της μετακίνησης, να βάλουμε στη ζωή μας εναλλακτικούς τρόπους και να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη και λειτουργική για κατοίκους και επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός μας είναι προσεκτικός, με προοπτική επέκτασης του μέτρου και σε άλλα σημεία, όπως μικρές αγορές σε γειτονιές και σε πλατείες της πόλης. Είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Και σε αυτό το βήμα, με το οποίο είναι σύμφωνος ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, θέλουμε μαζί όλους τους πολίτες».

Παρά την εμφανή τάση υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας, που αποτυπώνεται και στις ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περιπάτου», στην Ελλάδα παραμένει ρίσκο για έναν τοπικό άρχοντα να πάει κόντρα στο αυτοκίνητο, δίνοντας προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες. «Είναι αλήθεια» λέει ο κ. Ζενέτος.

«Εδώ όμως έχουμε ένα πολύ ωραίο εμπορικό κέντρο, αλλά και άλλα μικρότερα περιφερειακά, στα οποία συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, οικογένειες, παιδιά που κάνουν ποδήλατο. Δεν διστάσαμε λοιπόν να πάρουμε μια απόφαση να κλείσουμε δρόμους ώστε όλοι οι παραπάνω να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Τα έργα είναι πιλοτικά αλλά φαίνεται ότι τα έχει ανάγκη ο πολίτης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Εμπορικός Σύλλογος στηρίζει αυτές τις παρεμβάσεις. «Είναι ενθουσιασμένοι. Εχουμε δει ότι με τις πεζοδρομήσεις η εμπορική κίνηση αυξάνεται, ο κόσμος κινείται πιο ελεύθερα και ευνοούνται τελικά οι επαγγελματίες. Αλλωστε είναι αυτοί που πρέπει να στηριχθούν σήμερα, έχοντας πληγεί και από την κρίση αλλά και από τα μέτρα». Δεν λείπουν φυσικά και οι αντιδράσεις, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στον «Μεγάλο Περίπατο». «Κατά την άποψή μου στην Αθήνα ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή. Εχω την αίσθηση ότι έπρεπε να έχουν γίνει αυτά τα έργα εδώ και χρόνια, η πεζοδρόμηση οδών και η ενίσχυση των συγκοινωνιών».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή