Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, ποίηση, μουσική και ουρανός στο Θησείο

Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, ποίηση, μουσική και ουρανός στο Θησείο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι τους γνωρίζουν από κοντά, τους αποκαλούν χαϊδευτικά «Tα Καλογεράκια». Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης είναι μία από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις του ελληνικού πενταγράμμου. Γεννήθηκαν στην Κρήτη πριν από 28 χρόνια και μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, αφού είναι ομοζυγωτικοί δίδυμοι. Ηδη από τα 16 τους αποφάσισαν όχι μόνο πως θα ακολουθήσουν τον δρόμο της μουσικής, αλλά και πως θα καταπιαστούν με τη μελοποίηση ποιητικών έργων. Η πρώτη τους απόπειρα ήταν το «Αυτοί παιδί μου δεν» του Μιχάλη Γκανά. Το ταλέντο τους αναδείχθηκε μέσα από την 4η Ακρόαση της Μικρής Αρκτου, το καλύτερο φυτώριο για νεαρούς συνθέτες, μουσικούς και τραγουδιστές που σέβονται τον εαυτό τους και στέκονται μακριά από τις «κρεατομηχανές» των ριάλιτι.

Απόψε, στις 9.15 μ.μ., θα κάνουν μια εμφάνιση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών παρέα με τον τραγουδιστή Απόστολο Κίτσο, ενώ στο πιάνο και το ακορντεόν θα τους συνοδεύει ο Χάρης Σταυρακάκης. «Η παράσταση έχει δανειστεί τον τίτλο της από ένα ποίημα του Λόρκα, το “Στον ουρανό κανένας δεν κοιμάται”.  Ηταν ένα από τα τρία  ποιήματα του Ισπανού που μελοποιήσαμε μέσα στην καραντίνα», μου λένε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Μετά την εμφάνισή τους θα ακολουθήσει, μάλιστα, παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, ποίηση, μουσική και ουρανός στο Θησείο-1

Μετά τη μουσική θα ακολουθήσει αστρονομική παρατήρηση.

Ο οικειοθελής εγκλεισμός πέρασε αρκετά δημιουργικά για τα δύο αδέλφια και τώρα νιώθουν συγκρατημένη αισιοδοξία που έχουν ξαναξεκινήσει, έστω και δειλά, οι εμφανίσεις τους. Ευαίσθητοι, τρυφεροί, μεστοί, δίχως να στερούνται καθόλου αυθορμητισμού και φρεσκάδας, ο Μιχάλης και ο Παντελής βοηθούν την γενιά τους να ανακαλύψει τη μυσταγωγία του ποιητικού λόγου. Στον πρώτο τους δίσκο, από τη Μικρή Αρκτο, μελοποίησαν Πεσόα, Μπρεχτ, Νερούδα, αλλά και Γκανά, Σιώτη, Γιάννη Ευθυμιάδη κ.ά. Η επόμενη δισκογραφική τους δουλειά, που θα κυκλοφορήσει από την ίδια εταιρεία το φθινόπωρο, έχει ως πρωταγωνιστές τον Αρθούρο Ρεμπό και τον Βερλέν. «Θα ονομάζεται “Ρεμποτικά”. Είναι μια ιδέα που πάει πίσω στο 2016, όταν διαβάσαμε την αλληλογραφία μεταξύ Ρεμπό και Βερλέν. Μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η γνωριμία και ερωτική τους σχέση από το 1871 μέχρι και το 1875. Ο Ρεμπό είχε ζωή ρεμπέτη και κάπως έτσι έγινε η περίεργη σύνδεση: θα μπορούσαμε να φέρουμε κοντά δύο διαφορετικούς κόσμους. Εκείνον της θυελλώδους ιστορίας των δύο ποιητών και εκείνον των ρεμπέτικων, που τόσο αγαπάμε. Ηδη έχει κυκλοφορήσει το πρώτο τραγούδι από αυτή την απόπειρα, με τίτλο “Λόγια ανταλλάξαμε βαριά”». Να πούμε, τέλος, ότι οι δίδυμοι είναι ίσως οι νεότεροι και πιο φανατικοί αναγνώστες της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή