Διεθνής διάκριση και εθνική πρωτιά για το Παν. Αθηνών

Διεθνής διάκριση και εθνική πρωτιά για το Παν. Αθηνών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη πρωτιά στην Ελλάδα και μία σημαντική θέση διεθνώς κατακτά το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 86η θέση παγκοσμίως με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics. Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός  των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών των ελληνικών πανεπιστημίων είναι 7.255.405, και αποτελούν το 0,73% της παγκόσμιας ερευνητικής παραγωγής (983.731.387 ετεροαναφορές).

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 86η θέση παγκοσμίως, στη 17η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 229.6997 ετεροαναφορές. Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ και την πρώτη θέση τόσο μεταξύ των πανεπιστημίων της Μεσογείου όσο και μεταξύ των πανεπιστημίων στα Βαλκάνια.

Διεθνής διάκριση και εθνική πρωτιά για το Παν. Αθηνών-1

Την «πεντάδα» των καλύτερων ελληνικών ΑΕΙ συμπληρώνουν το ΑΠΘ στη θέση 286 με 933.695 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 368 με 686.602 ετεροαναφορές, το ΕΜΠ στη θέση 382 με 663.297 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 413 με 607.835 ετεροαναφορές.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Harvard, ενώ και τις επόμενες έξι θέσεις καταλαμβάνουν πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ. Στην 8η και τη 10η θέση βρίσκονται τα πρώτα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια από τη Βρετανία (Κέμπριτζ και Οξφόρδη).

Οπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος, «ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ καλύπτει το 32% του συνόλου των ετεροαναφορών των 25 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη». 

Μεθοδολογική αλλαγή

Στην κατάταξη του Ιουλίου του 2020, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπάρχει νέα σημαντική μεθοδολογική αλλαγή σε σχέση με την εκδοχή της κατάταξης που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020: Ο αριθμός ετεροαναφορών και κατά συνέπεια η βαθμολογία του κάθε πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 210 προφίλ καθηγητών και ερευνητών του πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των είκοσι πρώτων προφίλ. Ο αριθμός ετεροαναφορών και κατά συνέπεια η βαθμολογία του κάθε πανεπιστημίου τον Ιανουάριο υπολογιζόταν από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 110 προφίλ καθηγητών και ερευνητών του πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των δέκα πρώτων προφίλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή