Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το Μάτι

Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το Μάτι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδηλώσεις μνήμης για τα δύο χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον ναό του Αγ. Ιωάννη στο Νέο Βουτζά, όπου λίγο μετά τις 19:00 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των θυμάτων της πυρκαγιάς που φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Κώστας Ανανίδας και βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

«Τα μόνα ονόματα που θα ακουστούν απόψε είναι τα ονόματα των νεκρών μας, στους οποίους ανήκει αποκλειστικά η σημερινή ημέρα. Οι 102 άνθρωποι που χάθηκαν εκείνη την αποφράδα ημέρα, αλλά και τις επόμενες, με έναν φρικτό, βασανιστικό και απάνθρωπο τρόπο έφυγαν γιατί κανείς δεν τους προειδοποιησε για τον πύρινο όλεθρο κανείς δεν τους προστάτευσε, κι εντέλει κανείς δεν εμπόδισε αυτή την εθνική τραγωδία», επισήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του εξωραιστικού συλλόγου Νέου Βουτζά «Η πρόοδος», Έμυ Κροκίδη.

Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το Μάτι-1

Στο μνημείο απεικονίζεται η προσπάθεια των ανθρώπων να σωθούν τρέχοντας, ενώ πίσω τους ακολουθούσε η φωτιά. Φωτ. ΑΠΕ

«Δυο χρόνια μετά, οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μας συγκλονίζουν και κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να βρουν δικαίωση οι άνθρωποί μας, για να μπορέσουν να αναπαυθούν οι ψυχές τους και να ανασάνουν λίγο καλύτερα όσοι αγαπημένοι έμειναν πίσω τους. Όχι γιατί ο πόνος θα γίνει μικρότερος, αλλά γιατί θα γίνουν λιγότερα τα γιατί». «Γι' αυτό ζητάμε, η Δικαιοσύνη να βάλει το μαχαίρι όσο πιο βαθιά γίνεται και να βρει την αλήθεια και οι υπαίτιοι του εγκλήματος να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε ποτέ πια να μην επαναληφθεί αυτό το έγκλημα» συμπλήρωσε η κα Κροκίδη.

Λίγο πριν γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, αναγνώστηκε το προσκλητήριο των νεκρών και οι συγκεντρωμένοι τήρησαν 102 δευτερόλεπτα σιγής στη μνήμη των 102 θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το Μάτι-2

Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν 102 δευτερόλεπτα σιγής στη μνήμη των 102 θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου. Φωτ. ΑΠΕ

Στη συνέχεια η Αγγελική Παπαδοπουλου, η κάτοικος που δώρισε το μνημείο, τόνισε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για απονομή Δικαιοσύνης η οποία θα φέρει τη δικαίωση. «Τη δικαίωση στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, που έχασαν τα σπίτια τους και παλεύουν με όλη τους τη δύναμη να ξαναχτισουν τα σπίτια, να ξανααναστήσουν τη ζωή τους. Η δικαίωση θα γαληνεψει και τις ψυχές των ανθρώπων που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας», κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

Έπειτα αποκαλύφθηκε το μνημείο, στο οποίο απεικονίζεται η προσπάθεια των ανθρώπων να σωθούν τρέχοντας, ενώ πίσω τους ακολουθούσε η φωτιά.

Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το Μάτι-3

Oι υπαίτιοι του εγκλήματος να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ζήτησαν οι συγγενείς των θυμάτων. Φωτ. ΑΠΕ

Λίγο πριν τη λήξη της εκδήλωσης, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν όλοι μαζί «Δικαίωση!» ενώ οι συγγενείς των θυμάτων άφησαν από ένα λουλούδι στη μνήμη των οικείων τους.

Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν περπατώντας στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Ματιού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή