Πένθος στις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο για την Αγία Σοφία (βίντεο)

Πένθος στις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο για την Αγία Σοφία (βίντεο)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μεσίστιες σημαίες και τον Ακάθιστο Υμνο, οι εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο και στην Αμερικη, «απαντούν» στην σημερινή ημέρα όπου η Αγία Σοφία επαναλειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια και μέσα στον Βυζαντινό ναό ακούγεται μουσουλμανική προσευχή. 

Θεσσαλονίκη

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  ήμερα το απόγευμα, στις 19.00, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ ο Μητροπολίτης, Άνθιμος, καλεί σε πανστρατιά προσευχής.

Επίσης, οι σημαίες στους ναούς είναι σήμερα μεσίστιες. 

Δωδεκάνησα

Πένθιμα χτύπησαν σήμερα οι καμπάνες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια, για να εκφραστεί η θλίψη και η πικρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ παράλληλα τελέστηκε παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο «ως έκφραση της έντονης προσευχητικής αγωνίας υπέρ των ιερών και των οσίων του Γένους μας και ως δέηση για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος τόνισε ότι με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη θλίψη μας, αλλά ταυτόχρονα και τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Κρήτη

Πένθιμα χτύπησαν το μεσημέρι οι καμπάνες των εκκλησιών σε ολη την Κρήτη,  ως ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε ιερές μονές και ησυχαστήρια τελέσθηκε ο παρακλητικός κανόνας ως έκφραση «της έντονης προσευχητικής αγωνίας και της παρακλητικής αναφοράς όλων μας, υπέρ των ιερών και των οσίων του γένους μας, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε πολλούς ναούς κυμάτιζε μεσίστια η ελληνική σημαία.

Βόλος

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και των μοναστηριών υπό την δικαιοδοσία της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού μετά από απόφαση του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου.

Στον Βόλο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου ο πένθιμος ήχος των καμπάνων από το καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού ακούστηκε για πρώτη φορά στις 12 ακριβώς, διήρκησε τριάντα λεπτά και την ίδια ώρα εψάλλει ο Ακάθιστος Ύμνος, ενώ και οι σημαίες από το πρωί στο προαύλιο της πλατείας Μητροπόλεως κυματίζουν μεσίστιες.

Πάτρα

Πένθιμα κτυπούσαν από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Πατρών ενώ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο Υμνο στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, τέλεσες παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Μητρόπολης.

Κύπρος

Πένθιμα χτύπησαν σήμερα στις 12 το μεσημέρι και για 5 λεπτά οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στην Κύπρο, σύμφωνα με οδηγίες του αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου – για  την «αυθαίρετη, απαράδεκτη και εγκληματική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

 Για «απαράδεκτη συμπεριφορά που δεν έχει λάβει υπόψη καμιά από τις εκκλήσεις των αρχηγών κρατών, θρησκευτικών ηγετών και διεθνών οργανισμών», κάνει λόγο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', σε δηλώσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μας στενοχωρεί αφάνταστα αυτή η απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή του ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί», επισημαίνει ο κ.κ. Χρυσόστομος και υπογραμμίζει: «Εμείς ως Εκκλησία Κύπρου, σεβόμαστε τους πιστούς του Ισλάμ ως συνανθρώπους μας και εικόνες Θεού. Δείχνουμε δε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς τα ιερά και όσιά τους, πράγμα που ζητούμε και για εμάς. Το ζήτημα αυτό, δεν αφορά βεβαίως μόνο την Αγία Σοφία, αλλά και όλους τους ιερούς ναούς μας, τα προσκυνήματα και κοιμητήρια των Ορθοδόξων στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος της νήσου μας, που από το 1974, βεβηλώνονται μετατρέπονται σε τζαμιά ή το χειρότερο, σε αποθήκες και στάβλους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή