Στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το παγκόσμιο βραβείο του ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα»

Στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το παγκόσμιο βραβείο του ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο νικητής είναι ένας ονειροπόλος που δεν τα βάζει ποτέ κάτω» έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα. Oταν μια ομάδα γυναικών με προεξάρχουσα τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη αποφάσισε το 1990 να δημιουργήσει στη χώρα μας μια νοσηλευτική δομή, αφιερωμένη στην ίαση των παιδιών που έπασχαν από καρκίνο, λίγοι συνειδητοποίησαν το βεληνεκές του οράματος αυτού. Και όμως, μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια πάνω από χίλια Ελληνόπουλα κέρδισαν τη μάχη της ζωής και αυτό είναι ένα σπουδαίο και απόλυτα μετρήσιμο έργο προσφοράς στην πατρίδα. Ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ συνέβαλε καταλυτικά στο να αποδεχθούμε τους καρκινοπαθείς ως πάσχοντες συμπολίτες μας και όχι ως στιγματισμένα κοινωνικά άτομα· αλλά και σε κάτι πιο σημαντικό: μας δίδαξε ότι υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε, αν γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Η ΕΛΠΙΔΑ παραμένει ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιδρύτριας του συλλόγου αλλά πλάι σε αυτό υπάρχουν πολλά άλλα μικρά και μεγάλα έργα αγάπης προς τον συνάνθρωπο στην περίθαλψη, τον πολιτισμό, τη διπλωματία των πολιτών, τις δωρεές. Eίναι άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO εξακτινώνοντας τη δράση της και στο εξωτερικό. Τη Δευτέρα που μας πέρασε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έλαβε την ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά, το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα 2020», το οποίο της απονεμήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

To βραβείο αναγνωρίζει τα επιτεύγματα εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας καθοδηγούμενοι από τους στόχους και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Το βραβείο αποτίει φόρο τιμής στα ιδανικά του Νοτιοαφρικανού προέδρου και στην κληρονομιά που άφησε για τη συμφιλίωση, την πολιτική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε δύο κορυφαίες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά διεθνώς μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΗΕ.

Στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το παγκόσμιο βραβείο του ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα»-1

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Tijjani Muhammad-Bande.

Πρόκειται για μια κορυφαία διάκριση για την πατρίδα μας, καθώς υποψήφιοι για το βραβείο ήταν σπουδαίες διεθνείς προσωπικότητες προτεινόμενες από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Η απονομή έγινε παρουσία του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Τιτζάνι Μουχάμαντ Μπάντε και του γενικού γραμματέα  του Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  που πραγματοποιήθηκε (διαδικτυακά λόγω της πανδημίας) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νέλσον Μαντέλα.

Η βραβευθείσα αποδέχθηκε την ύψιστη αυτή τιμή με μεγάλη συγκίνηση: «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα. Ανήκει στη χώρα μου και το αφιερώνω στον ελληνικό λαό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ας ακολουθήσουμε όλοι τα βήματα του Νέλσον Μαντέλα για έναν κόσμο ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας και αλληλεγγύης». Μαζί με τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη βραβεύτηκε και  ο δρ Μορισάντα Κουγιατέ, γιατρός από τη Νέα Γουινέα, ο οποίος όλη του τη ζωή μάχεται για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας κοριτσιών και γυναικών. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο στους βραβευθέντες. Τόνισε πως και οι δύο είναι αναγνωρισμένοι για την πολύχρονη δέσμευσή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής προσφοράς, της προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών στις πιο υποβαθμισμένες κοινωνίες.

Στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το παγκόσμιο βραβείο του ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα»-2

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο γκουτέρες.

Σε ανακοίνωσή της η UNESCO  συγχαίρει για τη βράβευση αυτήν την «ακούραστη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και των ευπαθών ομάδων, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προάσπιση της ειρήνης, της εκπαίδευσης και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομίας». Εκκρεμεί η απονομή του βραβείου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή