ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφίες)

i-koini-askisi-toy-aizenchaoyer-me-dynameis-toy-polemikoy-naytikoy-fotografies-2390169

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την συνεκπαίδευση μέσων και μονάδων των ελληνικών δυνάμεων με αντίστοιχες αμερικανικές κατά τη διάρκεια του πλου που πραγματοποιεί  το αεροπλανοφόρο DWIGHT D. EISENHOWER  στην Ανατολική και κεντρική Μεσόγειο έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

i-koini-askisi-toy-aizenchaoyer-me-dynameis-toy-polemikoy-naytikoy-fotografies0

Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την συγκεκριμένη ελληνο – αμερικανική παρουσία, κάνοντας, αντιθέτως, λόγο για κοινές ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με το Αμερικανικό.

i-koini-askisi-toy-aizenchaoyer-me-dynameis-toy-polemikoy-naytikoy-fotografies2

Τη συνεργασία ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και το «Dwight D. Eisenhower» είχε ήδη προαναγγείλει σε ρεπορτάζ της η «Κ», την περασμένη Παρασκευή σημειώνοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση επρόκειτο αρχικά να γίνει μεταξύ 2ας και 3ης Αυγούστου, ωστόσο ο πλους του αεροπλανοφόρου επισπεύστηκε. 

Η επίσπευση, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν συνδεόταν άμεσα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα την αναγγελία σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, κατεγράφη, ωστόσο, ως ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν και οι ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται:

«Από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 κατόπιν σχεδιασμού και οργάνωσης από το ΓΕΕΘΑ και καθορισμού λεπτομερειών εκτέλεσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενσωματώθηκαν στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

i-koini-askisi-toy-aizenchaoyer-me-dynameis-toy-polemikoy-naytikoy-fotografies4

Κατά τη διάρκεια της αποστολής συνοδείας και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και Μονάδων των δύο χωρών, υλοποιήθηκε αριθμός συναφών τεχνικών αντικειμένων με τη συμμετοχή Φρεγάτας και Υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού.

i-koini-askisi-toy-aizenchaoyer-me-dynameis-toy-polemikoy-naytikoy-fotografies6

Επιπρόσθετα, αριθμός αεροσκαφών της ΠΑ εκτέλεσε εκπαίδευση εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του Αεροπλανοφόρου σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελέσθηκαν πυρά Δυτικά Κρήτης και στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ».

i-koini-askisi-toy-aizenchaoyer-me-dynameis-toy-polemikoy-naytikoy-fotografies8

Η συνοδεία – συνεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί κατά τις βραδινές ώρες της 27ης Ιουλίου 2020».