Η κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφίες)

Η κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφίες)

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την συνεκπαίδευση μέσων και μονάδων των ελληνικών δυνάμεων με αντίστοιχες αμερικανικές κατά τη διάρκεια του πλου που πραγματοποιεί  το αεροπλανοφόρο DWIGHT D. EISENHOWER  στην Ανατολική και κεντρική Μεσόγειο έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Η κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφίες)-1

Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την συγκεκριμένη ελληνο – αμερικανική παρουσία, κάνοντας, αντιθέτως, λόγο για κοινές ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με το Αμερικανικό.

Η κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφίες)-2

Τη συνεργασία ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και το «Dwight D. Eisenhower» είχε ήδη προαναγγείλει σε ρεπορτάζ της η «Κ», την περασμένη Παρασκευή σημειώνοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση επρόκειτο αρχικά να γίνει μεταξύ 2ας και 3ης Αυγούστου, ωστόσο ο πλους του αεροπλανοφόρου επισπεύστηκε. 

Η επίσπευση, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δεν συνδεόταν άμεσα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα την αναγγελία σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, κατεγράφη, ωστόσο, ως ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν και οι ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται:

«Από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 κατόπιν σχεδιασμού και οργάνωσης από το ΓΕΕΘΑ και καθορισμού λεπτομερειών εκτέλεσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενσωματώθηκαν στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφίες)-3

Κατά τη διάρκεια της αποστολής συνοδείας και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και Μονάδων των δύο χωρών, υλοποιήθηκε αριθμός συναφών τεχνικών αντικειμένων με τη συμμετοχή Φρεγάτας και Υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφίες)-4

Επιπρόσθετα, αριθμός αεροσκαφών της ΠΑ εκτέλεσε εκπαίδευση εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του Αεροπλανοφόρου σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελέσθηκαν πυρά Δυτικά Κρήτης και στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ».

Η κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού (φωτογραφίες)-5

Η συνοδεία – συνεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί κατά τις βραδινές ώρες της 27ης Ιουλίου 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή