Πανεπιστημίου με μία επιπλέον λωρίδα για Ι.Χ.

Πανεπιστημίου με μία επιπλέον λωρίδα για Ι.Χ.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βελτιωτικές κινήσεις στον «Μεγάλο Περίπατο» προχωρεί ο Δήμος Αθηναίων υπό την πίεση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που προκλήθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου από τον περιορισμό της κίνησης των Ι.Χ. σε δύο (συν μία για τα ΜΜΜ) λωρίδες. Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχεδιάζεται να δοθεί μία ακόμα λωρίδα στην οδό Πανεπιστημίου για τα αυτοκίνητα, καθώς η κίνηση που σημειώθηκε ήταν αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι με βάση τις μετρήσεις των συγκοινωνιολόγων ο κυκλοφοριακός φόρτος συνολικά στην Αττική από τα μέσα Μαΐου και έως τα μέσα Ιουλίου παρουσιάζει συνεχή και ασυνήθιστη αύξηση κάθε εβδομάδα, ειδικά το πρωί. Η αύξηση αυτή παρουσιάζεται παρά τις άδειες του καλοκαιριού και την απουσία των τουριστών, σημείωσε ο δήμαρχος. Απέδωσε την αύξηση της κίνησης των Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης στο γεγονός ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους λόγω κορωνοϊού, στην άρση του δακτυλίου και στη μη εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης (μέτρα τα οποία επίσης ελήφθησαν λόγω κορωνοϊού).

Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε χθες να εγκρίνει τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στο εμπορικό τρίγωνο και στην Πλάκα με τις οποίες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του έργου, ωστόσο η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ. Συζητήθηκαν επίσης η λήψη επιπλέον υποστηρικτικών μέτρων (σηματοδότηση, διαρκής αστυνόμευση, ελεγχόμενη στάθμευση) και η ουσιαστική ενεργοποίηση των λεωφορειολωρίδων που θα διευκολύνει την ταχύτερη κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επίσης τις επόμενες ημέρες με 8 επιπλέον πιάτσες ταξί που θα χωροθετηθούν και οι οποίες θα προστεθούν στις 6 υφιστάμενες θα δημιουργηθούν περισσότερες από 75 συνολικά νόμιμες θέσεις ταξί. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία 27 επιπλέον θέσεων στάθμευσης για άτομα με αναπηρία. «Παντού προχωρήσαμε με ήπιες και προσωρινές παρεμβάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων στην εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο, «όπως ο προσωρινός διαχωρισμός της κυκλοφορίας οχημάτων, πεζών και ποδηλάτων με προσωρινά εμπόδια». Ο κ. Μπακογιάννης απαντώντας επίσης στις αιτιάσεις σε σχέση με τις ζαρντινιέρες και τα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί, τόνισε ότι «προστέθηκε βιώσιμος αστικός εξοπλισμός ο οποίος μετά το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου θα μετακινηθεί στις γειτονιές στην επόμενη φάση». Ανακοίνωσε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί τριήμερη δημόσια και ανοιχτή διαβούλευση για το έργο.  

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» κ. Παύλος Γερουλάνος, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων είχε τονίσει ότι θα στηρίξει τη δεύτερη φάση της παρέμβασης του «Μεγάλου Περιπάτου», εφόσον πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο της διόρθωσης «λαθών της πρώτης φάσης».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή