Μετ’ εμποδίων επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο

Μετ’ εμποδίων επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρέθηκαν με καταθέσεις 199.000 ευρώ στον λογαριασμό του συλλόγου σε μία ημέρα, όταν οι μηνιαίες καταβολές δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ! Καταλαβαίνοντας πως είναι λάθος, προσπάθησαν να τα επιστρέψουν στους δικαιούχους, αλλά χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να βρεθεί τι έγινε και 16 μήνες για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση! Απίστευτο και όμως ελληνικό!

Ολα ξεκίνησαν στις 30 Ιανουαρίου 2019, όταν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας είδαν στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου να έχουν περάσει τρεις καταθέσεις, συνολικού ύψους 199.031,54 ευρώ και συγκεκριμένα: 179.023,36 με αιτιολογία «Κεντρ. Υπηρεσία Πιστ. Κρατ.», 19.444,30 με αιτιολογία «κατάθεση από νοσοκομεία Πιστ. Κρατ.» και 563,88 με αιτιολογία «Γ.Ν. Λάρισας Πιστ. Κρατ.».

«Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη. Ο σύλλογός μας είναι πανελλαδικός και αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Τα μόνα έσοδα που έχει ο σύλλογος είναι η μηνιαία συνδρομή ύψους δύο ευρώ από κάθε μέλος μας. Κάθε μήνα κατατίθενται περίπου 2.000 ευρώ μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών στον λογαριασμό μας. Η απόκλιση ήταν τεράστια», λέει στην «Κ» ο κ. Νώντας Αθανασιάδης, τότε πρόεδρος του ΣΥΠΥΥΠ.

«Η πρώτη μας σκέψη ήταν ότι έχει γίνει κατάθεση από λάθος από δημόσιο φορέα και κατά πάσα πιθανότητα το νοσοκομείο Λάρισας ή κάποια νοσοκομεία και ίσως κάποιοι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι. Ετσι, την ίδια ημέρα ενημέρωσα τηλεφωνικώς την τράπεζα όπου με παρέπεμψαν στο τοπικό κατάστημα της Κορίνθου, όπου ζω και εργάζομαι», συμπληρώνει ο κ. Αθανασιάδης. Ο πρόεδρος του συλλόγου έσπευσε την επόμενη μέρα να επισκεφθεί το κατάστημα Κορίνθου, όπου μετά την ενημέρωση οι υπεύθυνοι της τράπεζας τον καθησύχασαν πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Ελα όμως που το ποσό των 199.031,54 ευρώ παρέμενε στον λογαριασμό του συλλόγου.

Ξαναπήγε ο κ. Αθανασιάδης, ο υπάλληλος έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, έστελνε e-mail, πέρασε ο καιρός, απάντηση καμία. Επισκέψεις επί επισκέψεων, τηλέφωνα, e-mail, τίποτα. Εστειλε ο σύλλογος και ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του internet banking και πάλι τίποτα! Τα 199.031,54 στον λογαριασμό τους. Σαν να τους έλεγαν «κρατήστε τα»! «Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της τράπεζας αρνούνταν να δώσουν περισσότερα στοιχεία με τη δικαιολογία του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών, παρ’ όλη τη διαμαρτυρία μου», συμπληρώνει ο κ. Αθανασιάδης, που αναζητούσε τρόπο να επικοινωνήσει απευθείας με εκείνους που έκαναν τη λάθος κατάθεση.

Τελικά, οι συνδικαλιστές του ΣΥΠΥΥΠ αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το θέμα και την 1η Νοεμβρίου 2019 βγήκαν στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Μετά από δύο ημέρες με πήραν από το γραφείο του Σκυλακάκη (σ.σ. υφυπουργός Οικονομικών)», συμπληρώνει ο κ. Αθανασιάδης.

Τελειώσαμε; Οχι ακόμα! Στις αρχές του 2020 τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΠΥΥΠ ενημερώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών με ποιους πρέπει να επικοινωνήσουν. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου όμως είχε κλειδώσει ο λογαριασμός του συλλόγου, καθώς είχαν μεσολαβήσει εκλογές και έπρεπε να νομιμοποιηθεί το νέο Δ.Σ., προσκομίζοντας στην τράπεζα τα ανάλογα έγγραφα από το Πρωτοδικείο, πρακτικά του συλλόγου κ.λπ.

«Στη συνέχεια πέρασαν σχεδόν 2,5 μήνες ώσπου να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι που ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους για το σε ποιους ακριβώς λογαριασμούς να καταθέσουμε τα χρήματα. Κάτι που έγινε στα τέλη Μαΐου», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Πέγκας, που είχε αναλάβει πρόεδρος του συλλόγου από 31/10/2019. Πέρασαν δηλαδή 16 μήνες για να επιστραφούν τα χρήματα, και αυτό χάρη στην επιμονή των εκπροσώπων του συλλόγου! Αναρωτιέται κανείς, σε άλλη περίπτωση, θα μπορούσαν να «χαθούν» και να μην το ανακαλύψει κανείς; Ή να βρεθεί το λάθος μετά από χρόνια και τότε τρέχα γύρευε…

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Σκυλακάκη με τους κ. Ν. Αθανασιάδη και Γ. Πέγκα αποδίδοντας τα εύσημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή