«Μια μέρα, συμπτωματικά, παρατήρησα στο ιατρείο του πατέρα μου τον τεράστιο όγκο από ρολό χαρτί, το οποίο μετά τη χρήση στο εξεταστικό κρεβάτι προοριζόταν για απόρριψη», θυμάται σήμερα ο 15χρονος Θοδωρής Μάντσης, CEO της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «Ecowave». Η επιχείρηση των μαθητών του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης κατέκτησε το βραβείο Καινοτομίας JA Europe Delta Innovation Award και επιπλέον κατετάγη μεταξύ των επτά ομάδων που βραβεύθηκαν στον 31ο Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης.
Η ελληνική ομάδα, με το καινοτόμο προϊόν της και την άψογη προετοιμασία της, κατόρθωσε να ξεπεράσει φέτος ομάδες από χώρες με μακρά παράδοση στη μαθητική επιχειρηματικότητα, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία κ.ά. Πάντως, το πρώτο βραβείο, ως Company of the Year Competition 2020, κέρδισε η ομάδα «Bubbles» από τη Δανία, η οποία παρουσίασε ένα σύστημα που βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
Η κίνηση ρουτίνας, που γίνεται τακτικά κατά τον καθαρισμό νοσοκομείων, φυσιοθεραπευτηρίων, κέντρων αισθητικής κ.ά., κέντρισε το ενδιαφέρον του νεαρού μαθητή. «Αντιλήφθηκα ότι αυτά τα παραγόμενα απόβλητα επιβαρύνουν το περιβάλλον και θα άξιζε να αναζητήσουμε μια οικολογική λύση» αναφέρει ο Θοδωρής, που από τον Οκτώβριο του 2019 είχε ενταχθεί στην αντίστοιχη ομάδα επιχειρηματικότητας της Α΄ Λυκείου του σχολείου του. «Οταν ήμουν σε μικρότερες τάξεις παρακολουθούσα τις επιτυχίες των μεγαλύτερων μαθητών του σχολείου στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και αδημονούσα να ζήσω και εγώ ανάλογες εμπειρίες» λέει ο ίδιος, που προς το παρόν «φλερτάρει» με την προοπτική να σπουδάσει γιατρός.
Από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο η ομάδα, υπό την καθοδήγηση των δύο καθηγητριών του σχολείου, κ. Ειρήνη Χάψαλη και Μαρία Δαμαλή, πραγματοποιούσαν μια εβδομαδιαία δίωρη συνάντηση στο σχολείο. Μετά τη διακοπή των διά ζώσης μαθημάτων εξαιτίας της επιδημίας, οι συναντήσεις γίνονταν διαδικτυακώς, μέσω zoom, πολύ πιο συχνά, προκειμένου το τελικό προϊόν να παρουσιαστεί στις κριτικές επιτροπές χωρίς κανένα ψεγάδι.
Καταμερισμός εργασιών
Αρχικώς, οι έφηβοι έκαναν brainstorming. Μεταξύ πολλών προτάσεων, προκρίθηκε η ιδέα του Θοδωρή, η κατασκευή δηλαδή ρολού για εξεταστικά κρεβάτια με οικολογική πρώτη ύλη. Στη συνέχεια έγιναν οι αρχαιρεσίες, όπου κατόπιν ψηφοφορίας αναδείχθηκε ο Θοδωρής ως CEO. Ακολούθησε ο διαχωρισμός της εταιρείας σε τομείς –έρευνας και ανάπτυξης, οικονομικός, εμπορικός, δημοσίων σχέσεων και ανθρώπινου δυναμικού– για τον καλύτερο καταμερισμό των εργασιών. «Επρόκειτο για μια πολύ δεμένη ομάδα, χωρίς συγκρούσεις και ανταγωνισμούς», παρατηρεί η καθηγήτριά τους κ. Χάψαλη. Την 25μελή ομάδα εκπροσώπησαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, πέραν του διευθύνοντος συμβούλου, τέσσερα ακόμα στελέχη: η Μαρία Μπατζόλη, η Αναστασία Πράτανου, η Βάλια Αλευρίδου και ο Γιώργος Γκούλης.
Βεβαίως, καταλυτικό ρόλο στην εντυπωσιακή πορεία της ομάδας εκ Θεσσαλονίκης και του προϊόντος έπαιξε ο εντοπισμός πρώτης ύλης που να είναι απόλυτα βιοδιασπώμενη και να μπορεί να αντικαταστήσει το πλαστικό στο κοινό ρολό που χρησιμοποιείται στις ιατρικές πράξεις. Εν προκειμένω, η ιταλική εταιρεία Νovamont παράγει υλικό που είναι βιοδιασπώμενο και απορροφείται πλήρως από το περιβάλλον. «Κάναμε, μάλιστα, ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι το υλικό τους είναι αθώο», σημειώνει η Χάψαλη: «Δώσαμε σε ένα ψαράκι να το καταπιεί και αυτό δεν έπαθε τίποτα».
Το προϊόν που οι έφηβοι μαθητές βάπτισαν «Βio-Veil» είναι το πρώτο απολύτως βιοαποικοδομήσιμο ρολό χαρτί που μπορεί να έχει ευρεία χρήση σε εξεταστικά κρεβάτια νοσοκομείων, φυσικοθεραπευτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, αλλά και γηροκομείων. Η αδιάβροχη επένδυση που διαθέτει το χαρτί δεν είναι από πλαστικό, αλλά από υλικά όπως άμυλο, σιτάρι και φυτικά έλαια. Ετσι, όταν πετιέται, διαλύεται, γίνεται λίπασμα και δεν αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Υψηλού επιπέδου
Το προϊόν είναι κατά τι ακριβότερο από εκείνο του εμπορίου, περίπου κατά 1-1,5 ευρώ. «Απευθυνόμαστε σε ένα κοινό που θέλει να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες», τονίζει η κ. Χάψαλη. Η κριτική επιτροπή συνεκτίμησε τη μοναδικότητα του προϊόντος, που καλύπτει μια πραγματική ανάγκη και αποσκοπεί στη μείωση των ιατρικών αποβλήτων – καθώς πολύ συχνά τα εν λόγω χαρτιά έχουν μολυνθεί. Εξ ου και ότι ήδη υπάρχουν «μνηστήρες» για το Bio-Veil, το οποίο δεν αποκλείεται σύντομα να μας συντροφεύει κατά την επίσκεψή μας σε κάποιο ιατρείο…
«Ο ανταγωνισμός μεταξύ 40 μαθητικών επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη ήταν πολύ μεγάλος και η βράβευση των Ελλήνων μαθητών έδειξε ότι είναι πραγματικά “ready for business” από την ηλικία των 15 ετών», σχολίασε ο κ. Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος του Junior Achievement Greece και της Κριτικής Επιτροπής του Πανελλαδικού Διαγωνισμού.