ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H μάσκα επιστρέφει, ανησυχία για τα κρούσματα στα αστικά κέντρα

H μάσκα επιστρέφει, ανησυχία για τα κρούσματα στα αστικά κέντρα

Η ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα -και ειδικά στα αστικά κέντρα- προβληματίζουν την κυβέρνηση και τους ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για φαινόμενα χαλάρωσης από τους πολίτες.

Το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 87 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και από αυτά τα 31 εντοπίστηκαν στην Αττική επαληθεύοντας τις ανησυχίες για τη διασπορά του ιού στα αστικά κέντρα.

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη επιδημιολογική τάση που παρατηρείται, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, επεσήμανε πως «μπορεί συνολικά να ελέγχουμε την κατάσταση», όσον αφορά τα εισαγόμενα, όμως τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος σημείωσε πως μπορεί ο ιός να μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο σε δύο ή σε τρία, όμως όταν μαζευόμαστε σε έναν κλειστό χώρο έχουμε το φαινόμενο της υπερμετάδοσης όπου ένα άτομο μπορεί να τον μεταδώσει σε 100 άτομα.​

Την ίδια ώρα, τα εισαγόμενα κρούσματα ειδικά από τις χώρες των Βαλκανίων έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση που ψάχνει τρόπους να ανακόψει την εισροή τους στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η Πολιτική Προστασία εξέδωσε εντολή και από την Τρίτη όσοι εισέρχονταν στη χώρα μας αεροπορικώς από Βουλγαρία και Ρουμανία έπερεπε να επιδείξουν, απαραίτητα, αρνητικό μοριακό τεστ, όπως γίνεται και στον Προμαχώνα.

Επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους από την Τετάρτη 29 Ιουλίου.

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους σε:

  • Καταστήματα λιανικής,
  • Καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία),
  • ΔΕΚΟ,
  • Τράπεζες,
  • Δημοτικά καταστήματα,
  • Γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,
  • Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Φόβοι για νέα έξαρση του ιού στην Αττική

Η συνεχιζόμενη καταγραφή κρουσμάτων SARS-CoV-2 στα αστικά κέντρα της χώρας και κυρίως στην Αττική που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας, ανησυχεί τους επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτά είναι «ορφανά».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σημείωσε πως δεν διαπιστώνεται εκθετική αύξηση, άρα «δεν μπορούμε να μιλάμε για δεύτερο κύμα στη χώρα μας».

Ωστόσο, τα κρούσματα που εντοπίζονται στα αστικά κέντρα δημιουργούν ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί τα αστικά κέντρα δυσκολεύουν το έργο του εντοπισμού της πηγής της μόλυνσης. Παρ' όλα αυτά ο καθηγητής κρίνει πως οι αριθμοί είναι, προς το παρόν, ελεγχόμενοι.