H πανδημία δεν έχει αναχαιτιστεί, αντιθέτως, η μετάδοσή της επιταχύνεται, δήλωσε για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Γκεμπρεγιέζους, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες, παγκοσμίως, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, η ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων δεν πρέπει να αποδοθεί στο διαβόητο «δεύτερο κύμα», καθώς απουσιάζει το στοιχείο της εποχικότητας, όπως συμβαίνει με τις επιδημίες γρίπης.
Η Ευρώπη επανέρχεται στο επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης, με Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Βέλγιο να υιοθετούν εκ νέου μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σε δεινή κατάσταση έχει περιέλθει η Ισπανία, όχι μόνο υγειονομικώς, αλλά και οικονομικώς, μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδόθηκαν από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, αποτρέποντας τα ταξίδια στη χώρα της Ιβηρικής. Η ισπανική κυβέρνηση επέμεινε χθες πως η χώρα είναι «ασφαλής» για τους τουρίστες, παρά τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές. Σχολιάζοντας τις οδηγίες, η Φρανθίνα Αρμενγκόλ, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, δήλωσε ότι είναι άδικες «διότι δεν βασίζονται σε υγειονομικά κριτήρια». Ωστόσο, χθες επιβλήθηκαν στη Μαδρίτη νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας διαρκώς και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Τα μπαρ θα κλείνουν στη 01.00 και οι συναθροίσεις στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων θα περιορίζονται στα 10 άτομα.
Αμετανόητος εμφανίσθηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι η χώρα του θα εκδώσει και άλλες οδηγίες εφόσον παραστεί ανάγκη, ενώ θα επιβάλει καραντίνα και σε επισκέπτες από άλλες χώρες, αν τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν έξαρση σε αυτές. «Φοβάμαι ότι αν υπάρξουν ενδείξεις για ένα δεύτερο κύμα (της πανδημίας) σε άλλες χώρες, είναι χρέος μας να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά και να σταματήσουμε τους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες από τη μετάδοση της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Τζόνσον.
Συναγερμός στη Γερμανία
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Γερμανία, μετά την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, τόνισε ότι «η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί πηγή μεγάλη ανησυχίας» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη συμμόρφωση πολλών Γερμανών με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας.
Τέλος, μεγάλη ανησυχία προκαλεί στις πληττόμενες από την πανδημία χώρες το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο. Το ιταλικό υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στα μέσα Σεπτεμβρίου και να ληφθούν τα αποτελεσματικότερα δυνατά μέτρα για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.