Πανσέληνος Αυγούστου με… απόσταση

Πανσέληνος Αυγούστου με… απόσταση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε συνηθίσει το υπουργείο Πολιτισμού να  διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, προσφέροντας μαγευτικές επισκέψεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και αρκετές εκδηλώσεις. Ενας θεσμός που ξεκίνησε το 2002 και αγαπήθηκε απ’ όσους θέλουν να αποδράσουν από στη ζέστη του καλοκαιριού μέσα από μια επίσκεψη στα μνημεία της χώρας. Αλλά αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν τα προηγούμενα και οι συνθήκες της πανδημίας δεν δικαιολογούν λάθη και παραλείψεις.

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου θα ανοίξουν λιγότεροι χώροι για την αυγουστιάτικη πανσέληνο: συνολικά 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ άλλα 40 θα παραμείνουν ανοιχτά χωρίς κάποια διοργάνωση. Και αντίθετα από άλλες χρονιές ο εορτασμός θα κρατήσει ένα βράδυ κι όχι περισσότερα. Μόνο το Κάστρο Αντιρρίου θα ανοίξει μία ημέρα νωρίτερα, στις 2/8. Ισως, αντί να κάνουμε απολογισμούς, ότι λ.χ. το 2019 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 60.000, το 2018 τις 100.000, το 2017 έφτασαν τις 75.000 άτομα, καλό θα είναι να δούμε πώς θα αποφύγουμε τις αναποδιές. Γιατί τα προηγούμενα καλοκαίρια, εκτός από τις επιτυχημένες βραδιές, είχαν σε κάποιες περιπτώσεις και αρκετή ταλαιπωρία, συνωστισμό, εκνευρισμό, έλλειψη σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνήθως σε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Να τι πρέπει να αποφύγουμε ειδικά φέτος που εκτός από τα μέτρα ασφαλείας τέτοιων διοργανώσεων που προσελκύουν μεγάλο αριθμό κοινού, έχουμε κι εκείνα της προστασίας για τυχόν διασπορά της COVID-19.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την προφύλαξη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να είναι γνωστές, οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου κ.ά., όμως δεν προσέχουν όλοι. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη σε μουσείο της Περιφέρειας, όταν ο φύλακας ζήτησε από το ζευγάρι επισκεπτών να φορέσουν μάσκα για να εισέλθουν στο μουσείο, εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν «καρφώνοντας» άλλο δημόσιο μουσείο της περιοχής, όπου άλλος υπάλληλος τους άφησε να μπουν χωρίς μάσκα. Στο τέλος οι ανυπόμονοι επισκέπτες προτίμησαν να αποχωρήσουν παρά να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας.

Ανησυχούμε που τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά αδιαφορούμε όταν τα μέτρα χαλαρώνουν. Στην Επίδαυρο για παράδειγμα τη βραδιά της συναυλίας του Λεωνίδα Καβάκου οι αποστάσεις και τα μέτρα τηρήθηκαν αυστηρά, αλλά στο τριήμερο που ακολούθησε, το κοινό δεν ήταν το ίδιο πειθαρχημένο και οι αποστάσεις πιο χαλαρές.

Η φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνος 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, προβάλλει στην αφίσα τις Θερμοπύλες και συγκεκριμένα τον λόφο του Κολωνού στο Καλλίδρομον Ορος. Τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, την ερχόμενη Δευτέρα, οι εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αλλά και  αστροπαρατήρηση. Οπως η ενδιαφέρουσα πρόταση στην Ακρόπολη Πλατανιάς, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας σχεδιάζει ενημέρωση από τον Μιχάλη Δογραματσίδη για την πανσέληνο και τις αστρονομικές παρατηρήσεις μέσω των τηλεσκοπίων του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονομίας Δράμας.  Αλλά και ενημέρωση για την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου.

Οι εκδηλώσεις της για τον θεσμό του ΥΠΠΟΑ τονίζεται ότι θα διεξαχθούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας του υπουργείου Υγείας. Ομως,  χρειάζεται κάτι περισσότερο και από εμάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή