Μήνυση για τη φωτιά στα Κύθηρα

Μήνυση για τη φωτιά στα Κύθηρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση κατά «παντός υπευθύνου» για την πυρκαγιά του 2017 στα Κύθηρα κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ο δήμαρχος του νησιού κ. Στράτος Χαρχαλάκης. Η μήνυση κατατέθηκε με αφορμή το ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα η «Κ». Σε αυτό, ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Ματθαιόπουλος ακούγεται να απειλεί τον πραγματογνώμονα για τη φωτιά στο Μάτι επιπυραγό κ. Δημήτρη Λιότσιο, λέγοντάς του να κρύψει τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης. Σε διαφορετική περίπτωση τον απειλεί ότι θα τον εκθέσει στερώντας του εναέρια μέσα σε μια  επόμενη επιχείρηση κατάσβεσης, όπως συνέβη το 2017 στα Κύθηρα. «Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια» ακούγεται να του λέει.

Η πυρκαγιά στα Κύθηρα εκδηλώθηκε το πρωί της 4ης Αυγούστου. Στη μηνυτήρια αναφορά του ο δήμαρχος καταγγέλλει ότι την επόμενη ημέρα και ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη, η Πυροσβεστική απέσυρε τα εναέρια μέσα, γεγονός που οδήγησε σε αναζωπύρωση της φωτιάς. «Το πρωί της 5ης Αυγούστου δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, όμως η καμένη έκταση αποτελούσε ένα τεράστιο θερμικό φορτίο που υποχρεωτικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία έπρεπε να διαβρέχει συστηματικά με εναέρια μέσα προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι»,  επισημαίνεται στη μήνυση.

Ο δήμαρχος επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις του τότε επιχειρησιακού υπαρχηγού και επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης κ. Γιάννη Βασιλειάδη, που αποστρατεύθηκε στις αρχές του 2018. Με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη της «Κ», ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε δημόσια ότι «μου στερήθηκαν εναέρια μέσα, τα οποία επηρέασαν την έκβαση των πυρκαγιών και στα Κύθηρα και στη Μάνη», ενώ έβαλε στο στόχαστρό του τον πρώην αρχηγό κ. Βασίλη Καπέλιο, λέγοντας ότι «έστειλε τα δύο Canadair που κατευθύνονταν στα Κύθηρα σε μια φωτιά σε ξερόχορτα στο χωριό από το οποίο κατάγεται».

Εκτός πάντως των όσων αναφέρει για τα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρχαλάκης καταγγέλλει ότι υπήρξαν ελλείψεις συντονισμού και καθοδήγησης από τους υπευθύνους και στη διαχείριση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης. «Παρατηρήθηκε απόλυτη αδυναμία αξιοποίησης των υδροφόρων και των σκαπτικών μηχανημάτων της

Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών, οι οποίοι ματαίως ζητούσαν από τους αρμόδιους να τους δοθούν οδηγίες», αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά του ο δήμαρχος, και συνεχίζει: «Ενώ οι εθελοντές και γνώστες του αγροτικού οδικού δικτύου ενημέρωναν τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τα πυροσβεστικά οχήματα για το πώς μπορούσαν να κινηθούν ώστε να φτάσουν στα σημεία όπου απαιτείτο επέμβαση, χανόταν πολύτιμος χρόνος ελλείψει σχετικής εντολής από τους έχοντες την ευθύνη του συντονισμού».

Ο δήμαρχος του νησιού ζητεί τον ποινικό έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων και προτείνει η μηνυτήρια αναφορά να συσχετιστεί με τη δικογραφία για την πυρκαγιά στα Κύθηρα που βρίσκεται στην Εισαγγελία Γυθείου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή