Σακούλες σκουπιδιών ψηλά στις νεραντζιές

Σακούλες σκουπιδιών ψηλά στις νεραντζιές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκυθρωπός, έδειχνε απαυδισμένος. Ο λόγος, για έναν από τους εκατοντάδες εργαζομένους του Δήμου Αθηναίων, που καθημερινά ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν την πρωτεύουσα καθαρή, ιδιαιτέρως τώρα που βρισκόμαστε σε συναγερμό λόγω της πανδημίας.

Ξεκίνησε μια σύντομη συζήτηση, με ουσία όμως, διότι δόθηκε η ευκαιρία να καταγραφούν ζητήματα που απασχολούν την πόλη. «Δεν με πειράζει η σκληρή δουλειά, ούτε οι δύσκολες συνθήκες εργασίες. Αντέχουν τα χέρια και το σώμα μου. Δεν είμαι άνθρωπος που θα παραπονεθώ. Κουράστηκα όμως να βλέπω συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία». «Δηλαδή τι συμβαίνει και σας βλέπω τόσο αγανακτισμένο;», ρωτώ. «Ελάτε να δείτε ένα δένδρο “στολισμένο” με σκουπίδια! Ο ένοικος του δευτέρου ορόφου αντί να κατεβάζει τα σκουπίδια, τα πετάει από το μπαλκόνι του, με αποτέλεσμα πολλές σακούλες να μη βρίσκουν τον κάδο και να σταματάνε στα κλαδιά του δέντρου. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Υπάρχουν άλλα όμως που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Προ ημερών ένας οδηγός αυτοκινήτου άδειασε ένα σταχτοδοχείο δίπλα μου, στο πεζοδρόμιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που επιβάτες πετούν τα εισιτήρια και τις μάσκες τους μπροστά μας, στη μέση του δρόμου, καθώς αποβιβάζονται από τα λεωφορεία, ενώ οι κάδοι σκουπιδιών είναι δίπλα τους. Πολλά πεζοδρόμια, κυρίως μπροστά από κέντρα εστίασης ή επιχειρήσεις, είναι γεμάτα με δεκάδες γόπες. Περιμένουν εμάς την επόμενη ημέρα να τα μαζέψουμε. Ο αριθμός των περιστατικών δεν είναι πλέον αμελητέος».

«Μπορείτε να δείτε ακόμη δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα νοοτροπιών», μας αναφέρει. «Αρκετοί μπλε κλάδοι ανακύκλωσης είναι γεμάτοι σκουπίδια. Επίσης, εάν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, θα διαπιστώσετε ότι μπροστά σε αρκετούς κάδους είναι παράνομα παρκαρισμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα εμποδίζοντας την προσέγγιση των απορριμματοφόρων. Προχθές δίπλα στο κάδο κάποιος άφησε ένα σπασμένο μεγάλο κοφτερό καθρέφτη σε ένα σημείο κυκλοφορίας πεζών, με κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος. Παλεύουμε όλη μέρα να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, αλλά κάποιοι με τις νοοτροπίες τους χαλάνε αυτή την προσπάθεια και μας αδικούν», λέει.

Το συμπέρασμα: Μη ρίχνουμε πάντα τις ευθύνες στις δημόσιες υπηρεσίες για τα κακώς κείμενα στην πόλη, σε τομείς όπως η τήρηση κανόνων που ρυθμίζουν δημόσιους κοινόχρηστους χώρους. Ούτε μπορεί η πολιτεία να βάλει έναν υπάλληλο καθαριότητας ή έναν επόπτη σε κάθε πολίτη. Είναι θέμα σωστής διαπαιδαγώγησης. Είναι θέμα όλων, ακόμη και των πολλών που σέβονται και τηρούν τους κανόνες. Γιατί η ανοχή τέτοιων εικόνων, μέσα από τη σιωπή μας, ενδυναμώνει τις κακές νοοτροπίες των λίγων, που γίνονται συνήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή