Μια ελληνική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 64 νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) με περισσότερα από 307 εκατομμύρια ευρώ για να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Για τις 38 από αυτές η χρηματοδότηση είναι μεικτή, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο τις επιχορηγεί αλλά και μετέχει με ίδια κεφάλαια στο μετοχικό κεφάλαιό τους. Η ελληνική περιλαμβάνεται σε αυτές.
Η εταιρεία αυτή είναι η Brite Hellas (www.britesolar.com), μια επιχείρηση νανοϋλικών, η οποία αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνολογία ηλιακού γυαλιού που παράγει καθαρή ενέργεια. Το ηλιακό αυτό πάνελ φέρει ειδική επίστρωση από νανοϋλικά και είναι διαφανές άνω του 80%, δηλαδή αφήνει το φως να το διαπερνά, καθιστώντας το ιδανικό για κτίρια, αλλά και θερμοκήπια. «Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε δύο προϊόντα, το ένα για παραγωγή καθαρής ενέργειας και το άλλο για εξοικονόμηση ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας χρηματοδοτεί το πρώτο. Είναι ένα διαφανές φωτοβολταϊκό γυαλί, το οποίο δεν επηρεάζει τη φωτοσύνθεση και παράλληλα παράγει ενέργεια, άρα είναι ιδανικό για θερμοκήπια» σημειώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Κανόπουλος.
«Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι το νανοϋλικό που έχουμε εφεύρει, το οποίο όταν επιστρώνεται πάνω στο γυαλί αυξάνει τόσο την απόδοση των ηλιακών κυψελίδων όσο και την ενεργή φωτοσυνθετική ακτινοβολία. Το γυαλί απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία δεν είναι χρήσιμη για τα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες και την εκπέμπει στην κόκκινη περιοχή του ορατού φωτός. Ετσι, αφενός συγκεντρώνεται περισσότερο κόκκινο φως που ενισχύει στα φυτά την αντίδραση της φωτοσύνθεσης και αφετέρου ευαισθητοποιούνται περαιτέρω οι ηλιακές κυψελίδες παράγοντας ενέργεια που μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό».
Δηλαδή το θερμοκήπιο μετατρέπεται σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για την παραγωγή ρεύματος προς ιδιοκατανάλωση ή προς πώληση, μειώνοντας δραστικά (έως και κατά 80%) το ενεργειακό κόστος λειτουργίας της μονάδας (θέρμανση, εξαερισμός, φωτισμός κ.λπ.). «Με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα δημιουργηθεί μια πιλοτική γραμμή παραγωγής αυτής της τεχνολογίας σε ένα σήμερα ανενεργό εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Πάτρα», αναφέρει ο κ. Κανόπουλος.
Πέρα από τα θερμοκήπια, αυτά τα διαφανή ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούνται και σε στέγαστρα καλλιεργειών. «Τρέχουμε αυτή τη στιγμή ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ολλανδία, με προστατευτικές ανοιχτές κατασκευές από φωτοβολταϊκό γυαλί σε καλλιέργειες με μύρτιλλα, ένα μαλακό ευαίσθητο φρούτο που επηρεάζεται δυσμενώς από τις καιρικές συνθήκες και χρειάζεται προστασία. Η χρησιμοποίηση της ίδιας επιφάνειας γης για αποδοτική καλλιέργεια και ταυτόχρονα για παραγωγή ενέργειας είναι ένα νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής σε χώρες κυρίως με περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη όπως η Ολλανδία. Στην Ελλάδα, με έναν άλλο τύπο διαφανούς θερμοκηπίου (υαλοπίνακες υψηλής διαφάνειας με φωτοβολταϊκά στοιχεία στο 20% της επιφάνειάς τους), επιχειρούμε τον έλεγχο του μικροκλίματος και τον διπλασιασμό της σοδειάς».
Η δεύτερη καινοτόμος τεχνολογία της Brite αφορά κτίρια και βασίζεται σε ένα «δυναμικό αρχιτεκτονικό γυαλί από νανοϋλικά, για τη δημιουργία μιας “ηλεκτρικής κουρτίνας”. Δηλαδή, ενός έξυπνου παραθύρου ή γυάλινου τοίχου, με θερμική και οπτική μόνωση. Με έναν ηλεκτρικό διακόπτη μπορεί κάποιος να ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που διαπερνά τη γυάλινη επιφάνεια. Και μόνο μια μείωση του φωτός κατά 20% μπορεί να εκμηδενίζει την υπέρυθρη ακτινοβολία, που θερμαίνει στο κτίριο, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις σε κλιματισμό. Καταργούνται οι κουρτίνες και τα στόρια σκίασης, μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, άρα και το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου, παράγεται ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία».
Η Brite έχει αποσπάσει τουλάχιστον δέκα εθνικά και διεθνή βραβεία στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, οικολογικής καινοτομίας, αειφορίας, καθαρής ενέργειας κ.ά.
«Ανταγωνιστικό πρόγραμμα»
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στηρίζει καινοτόμες ιδέες νεοσύστατων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δίνουν πρωτοποριακές λύσεις σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές πιέσεις. «Η Πράσινη Συμφωνία είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα, από τις 2.200 προτάσεις που κατατέθηκαν χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 64» παρατηρεί ο κ. Κανόπουλος, η εταιρεία του οποίου όχι μόνο είναι η μοναδική από την Ελλάδα που χρηματοδοτήθηκε, αλλά και μία από τις 38, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει ως μέτοχος μέσω του νεοσύστατου Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.
Οι εταιρείες αυτές, από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας, των προηγμένων υλικών, των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων κ.ά. αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν στην Ευρώπη το προβάδισμα στις πράσινες τεχνολογίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο των επιλεγμένων εταιρειών διευθύνεται από γυναίκες, αριθμός τριπλάσιος από εκείνον των προηγούμενων γύρων χρηματοδότησης του ΕΣΚ. Οφείλεται στην εισαγωγή από το ΕΣΚ ενός νέου όρου, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εταιρειών που περνούν στην τελική φάση επιλογής θα πρέπει να έχει γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους.