Ρευστότητα 30 εκατ. διαθέτει η Orilina

Ρευστότητα 30 εκατ. διαθέτει η Orilina

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «όπλα» της τον μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και τη ρευστότητα ύψους 30 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε τυχόν ανατροπές στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η εταιρεία αποτελεί τη μοναδική ΑΕΕΑΠ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ξένα κεφάλαια και συγκεκριμένα από την Brevan Howard. Η τελευταία βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες λόγω της επένδυσής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Orilina Properties –ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το 2018 και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη– οι ιδρυτές της Brevan Howard, Αλαν Χάουαρντ και Τρύφων Νάτσης, ελέγχουν ποσοστό 28,5% και 19%, αντιστοίχως. Συνολικά η οικογένεια Νάτση ελέγχει ποσοστό 38%, καθώς επιπλέον 19% διαθέτει και η κ. Δέσποινα Παντοπούλου.

Κατά το 2019, η Orilina Properties σημείωσε έσοδα από μισθώματα της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη της ανήλθαν σε 6,43 εκατ. ευρώ χάρη και στα κέρδη από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου στην εύλογη αξία, ύψους 3,85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στην ετήσια έκθεση για το 2019, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η αγορά ακινήτων αναμένεται να υποστεί κραδασμούς λόγω της πανδημίας και της κατάστασης που διαμορφώνεται στην οικονομία. Συγκεκριμένα, «οι παρενέργειες ενδέχεται να είναι σημαντικές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς μάλιστα η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων, σε σύγκριση με άλλες του εξωτερικού, διαθέτει ιδιαιτέρως μεγάλο ποσοστό χώρων που καταλαμβάνουν οι άμεσα ή έμμεσα εξαρτημένες από τον τουρισμό επιχειρήσεις». Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία, σε πρώτη φάση, οι συναλλαγές τόσο πωλήσεων όσο και ενοικίασης φαίνεται να έχουν «παγώσει».

Επίσης, σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πιθανοί ενοικιαστές, οι δυνητικοί επενδυτές και οι ιδιοκτήτες/πωλητές τηρούν στάση αναμονής. «Προσπαθούν να προβλέψουν τη νέα πραγματικότητα στην οποία θα μπορούσαμε δυνητικά, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες συνθήκες της αγοράς, να οδηγηθούμε και παράλληλα αναπροσαρμόζουν τους προϋπολογισμούς και τις στρατηγικές τους. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται αξιόλογος όγκος αγοραπωλησιών ή μισθώσεων μέχρι την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης. Προς το παρόν, η ανοδική πορεία των τιμών δείχνει να ανακόπτεται και πιθανό σενάριο είναι και αυτό της ύπαρξης πιέσεων, ανάλογα με τη διάρκεια των ειδικών συνθηκών. Η όποια αποκατάσταση στην κτηματαγορά θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας», καταλήγει η διοίκηση της εταιρείας.

Σήμερα η Orilina διαθέτει εννέα ακίνητα αξίας 82,6 εκατ. ευρώ και καθαρής εκμισθώσιμης επιφάνειας 67.852 τ.μ. Το πιο πρόσφατο απόκτημα, νωρίτερα εντός του έτους, ήταν το κατάστημα επιφάνειας 10.330 τ.μ. όπου στεγάζεται η αλυσίδα Σκλαβενίτης στη Λ. Κηφισίας, πλησίον της συμβολής με τη Λ. Αλεξάνδρας. Εκτός από το ισόγειο και τον ημιώροφο, το εν λόγω ακίνητο προσφέρει και 334 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την επένδυση αυτή από την Orilina ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ, με την εύλογη αξία του ακινήτου να εκτιμάται σήμερα σε περίπου 26,77 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν το επενδυτικό fund Bain, στο οποίο είχε περιέλθει το ακίνητο το τελευταίο διάστημα, καθώς αποτελούσε μέρος των εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που εξαγόρασε ο ξένος όμιλος το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή