Προς κινητοποιήσεις οδεύουν τα διαγνωστικά

Προς κινητοποιήσεις οδεύουν τα διαγνωστικά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο προσανατολίζονται οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, που διαμαρτύρονται για τις νέες μειώσεις του τζίρου τους όπως αυτές προκύπτουν από τις υψηλές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ που τους επιβάλλει το clawback, για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους το 2019. Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διαγνωστικών και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και προέδρων μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων και στην οποία παρέστη η αντιπροέδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, το clawback στερεί μεσοσταθμικά το 23% του εισοδήματος του διαγνωστικού κλάδου στην αποζημίωση για το έτος 2019, σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη τα έσοδα παρουσιάζουν δραματική μείωση λόγω της COVID-19.

Σημειώνεται ότι το 2018 η αντίστοιχη μείωση του εισοδήματος του κλάδου ήταν 21%. Με βάση τους υπολογισμούς του κλάδου, η απώλεια εσόδων από το πρώτο εξάμηνο του 2020, εξαιτίας του κορωνοϊού άγγιξε και το 15-20% του κύκλου των εργασιών σε σύγκριση με το 2019. Εκτιμάται δε ότι το συνολικό ποσοστό υστέρησης της ρευστότητας για το 2020 θα ξεπεράσει το 30%, καθώς θα προστεθεί και η επιβάρυνση 10% από τις δόσεις παλαιότερων επιβαρύνσεων. Και σημειώνεται ότι στον διαγνωστικό κλάδο υπάρχουν περίπου 4.000 εργαστήρια και κέντρα με χιλιάδες εργαζομένους, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται πάνω από 2.500 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είτε σε δικά τους ιατρεία είτε σε πολυϊατρεία.

Τηλεδιάσκεψη

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιά-σκεψης, το προεδρείο του ΠΙΣ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα διορθωτικά μέτρα για τη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ θα πρέπει να εξετασθεί ακόμη και το ζήτημα του ορίου δαπάνης ανά ασθενή, ώστε να μην ξεφεύγει ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και ο οποίος ούτως ή άλλως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των πάνω από 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ο σχετικός προϋπολογισμός κυμάνθηκε για το 2019 στα 400.500.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου και ο ΠΙΣ ζητούν άμεσα λύσεις για τη μείωση της επιβάρυνσης των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων και προειδοποιούν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων, ζητούν να παρουσιασθεί από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, άμεσα το πλαίσιο κατάργησης του clawback, για το οποίο υπάρχει δέσμευση των αρμόδιων και να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση του clawback των ετών 2018 και 2019 σε 120 δόσεις. Στα αιτήματά τους είναι και η μείωση του ΦΠΑ από 24% που είναι σήμερα, στο 6% για την απόκτηση και συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων, η πρόβλεψη ειδικής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για προγράμματα προληπτικού ελέγχου χωρίς «κουρέματα» αποζημίωσης, αλλά και θέσπιση διαγνωστικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή