Τα πρακτικά του Συντονιστικού για τη φωτιά των Κυθήρων

Τα πρακτικά του Συντονιστικού για τη φωτιά των Κυθήρων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, τον Αύγουστο του 2017, είχε περιγράψει στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) ο επιχειρησιακός υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Γιάννης Βασιλειάδης. Η συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ της 5ης Αυγούστου, δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς. Τα πρακτικά της απέκτησαν νέο ενδιαφέρον μετά τη μήνυση που κατέθεσε την Τρίτη ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, σε συνέχεια των πρόσφατων αποκαλύψεων της «Κ».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10.15 μ.μ. παρουσία στελεχών της Πυροσβεστικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως αναφέρεται στο πρακτικό, ο κ. Βασιλειάδης «ενημέρωσε τους παρισταμένους για τις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος και για το σύνολο των δυνάμεων που αφίχθησαν στο νησί από διάφορα μέρη της χώρας, τονίζοντας ότι η κατάσταση των μετώπων παραμένει ανεξέλεγκτη και δύσκολη». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «γίνεται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση δυνάμεων για την αντιμετώπιση του συμβάντος, το οποίο καθίσταται δύσκολο λόγω των πολλών μετώπων και της μεταβλητότητας των ανέμων». Ανακοίνωσε τέλος ότι το επόμενο πρωί (3η ημέρα της φωτιάς) θα πραγματοποιούνταν διαρκείς από αέρος ρίψεις απ’ όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα με τη μέθοδο του rotation προκειμένου, όπως εξήγησε, να μην υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα έλλειψης εναερίων μέσων λόγω αναγκών ανεφοδιασμού. Τον σχεδιασμό τους για τον έλεγχο της πυρκαγιάς ανέπτυξαν με τη σειρά τους τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Οι επισημάνσεις του κ. Βασιλειάδη, όπως αποτυπώθηκαν στο πρακτικό της συνεδρίασης, έχουν ιδιαίτερη αξία μετά τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε η «Κ», ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ζητάει από τον πραγματογνώμονα για το Μάτι, επιπυραγό Δημήτρη Λιότσιο, να «θάψει τα στοιχεία» απειλώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον εκθέσει στερώντας του εναέρια μέσα σε μια  επόμενη επιχείρηση κατάσβεσης, όπως συνέβη το 2017 στα Κύθηρα. «Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια», ακούγεται να του λέει. Σε συνέχεια των αποκαλύψεων, ο κ. Βασιλειάδης που είχε την ευθύνη της επιχείρησης στα Κύθηρα κατήγγειλε δημόσια τον –τότε– αρχηγό Βασίλη Καπέλιο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έστειλε τα δύο Canadair που κατευθύνονταν στα Κύθηρα σε μια φωτιά σε ξερόχορτα στο χωριό από το οποίο κατάγεται».

Την ίδια στιγμή, στη μηνυτήρια αναφορά του ο δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης αναφέρει ότι τη δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς και ενώ η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, η Πυροσβεστική απέσυρε τα εναέρια μέσα, γεγονός που οδήγησε σε αναζωπύρωση της φωτιάς. Επισημαίνει ακόμα ελλείψεις συντονισμού και καθοδήγησης από τους υπευθύνους και στη διαχείριση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης. «Παρατηρήθηκε απόλυτη αδυναμία αξιοποίησης των υδροφόρων και των σκαπτικών μηχανημάτων». Aλλες πηγές ενημέρωσης σχολίασαν ότι διατέθηκαν ένα Canadair CL 415, το οποίο υπέστη βλάβη και αποχώρησε, ένα Σινούκ του στρατού και τουλάχιστον ένα ελικόπτερο Ερικσον, το οποίο είχε περιορισμένο επιχειρησιακό χρόνο. Είπαν ακόμα ότι στη φωτιά των Κυθήρων τα εναέρια μέσα μπορούσαν να επιχειρούν στο μέτωπο μόνο για περιορισμένο χρόνο, καθώς έπρεπε να ανεφοδιάζονται στα αεροδρόμια της Καλαμάτας ή των Χανίων. «Δεν υπήρχε αντίστοιχη δυνατότητα στα αεροδρόμια των Κυθήρων και της Σπάρτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή