Το «Αρχιπέλαγος» φροντίζει τα θηλαστικά του Αιγαίου

Το «Αρχιπέλαγος» φροντίζει τα θηλαστικά του Αιγαίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι θυμόμαστε τη φώκια Αργυρώ, που επέμενε να συχνάζει σε πλαζ της Σάμου και βρήκε τραγικό τέλος από κάποιον νταή που τη δολοφόνησε. Πριν συμβεί το περιστατικό, το ζώο είχε προκαλέσει κάποιους μικροτραυματισμούς σε λουoμένους, οι οποίοι δεν καταλάβαιναν ότι δεν μπορούσαν να παίζουν με ένα θηλαστικό 300 κιλών. «Το χειρότερο ήταν η στάση της πολιτείας. Αρνήθηκε στην αρχή να λάβει εγκαίρως μέτρα και όταν άρχισαν τα προβλήματα εξεδόθη ένταλμα σύλληψης για τη φώκια (ναι, καλά διαβάσατε, τη φώκια). Αυτή είναι μια ιστορία που μας δείχνει πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε, εμείς, ένας θαλασσινός λαός, για τα οικοσυστήματα που μας περιβάλλουν» λέει η Αναστασία Μήλιου, επιστημονική επικεφαλής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος».

Από το 1998, ο φορέας που ίδρυσε ένας Ικαριώτης ναυτικός, ο Θοδωρής Τσιμπίδης, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες σε θέματα θαλάσσιας προστασίας. Παράλληλα, έχει καταφέρει να τις διασυνδέσει με υδροβιολόγους και επιστήμονες. Το «Αρχιπέλαγος» έχει ενεργοποιηθεί στη Σάμο, στους Λειψούς, στις Οινούσσες και σε άλλα σημεία, στο Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Το «Αρχιπέλαγος» φροντίζει τα θηλαστικά του Αιγαίου-1

Η Αναστασία Μήλιου, της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος».

Με τέσσερα σκάφη που διαθέτουν επιστημονικό εξοπλισμό, κάνει πλόες ερευνητικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος 12 μήνες τον χρόνο, ενώ έχει στενή συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι φοιτητές τους επισκέπτονται την Ελλάδα για να κάνουν κάποια από τα μαθήματά τους εδώ, στα ελληνικά νερά. Η στενή ομάδα περιλαμβάνει 12 άτομα, αλλά με τις δράσεις και τους εθελοντές μπορεί να φθάσει και τα 120.

«Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ντόπιων στα νησιά. Πολλοί νησιώτες ενστερνίζονται τους στόχους μας και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές των σκοπών μας. Το ζήτημα είναι να συμβάλουμε στο να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής στην καθημερινότητά τους. Εκείνοι μόνο μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι και πιο ενσυνείδητοι προστάτες του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζουν» λέει η Αναστασία Μήλιου. Της υποσχεθήκαμε ότι θα βρεθούμε σε λίγο καιρό στους Λειψούς για να δούμε το νέο καταφύγιο και ειδικό κτηνιατρείο για δελφίνια, φώκιες και χελώνες.

Καλό ταξίδι, Γιουπάκι

Τα ζώα μπορούν να μας διδάξουν ανθρωπιά και άδολη αγάπη. Από τους καλύτερους τέτοιους δασκάλους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου ήταν η Γιούπι, το μίνι σνάουτσερ – μασκότ του πολιτιστικού τμήματος της «Κ», που «έφυγε» ξαφνικά προχθές από ανακοπή.

Το «Αρχιπέλαγος» φροντίζει τα θηλαστικά του Αιγαίου-2

Η απώλειά της μάς βύθισε όλους στο πένθος, μα πιο πολύ τη μαμά της, Γιούλη Επτακοίλη. Θα μας λείψουν το απίθανο μουτράκι της, τα όλο σπίθα μάτια της, οι ζήλιες της προς όλα τα σκυλιά και τα γατιά που διεκδικούσαν την προσοχή μας, ο τρόπος που περιστρεφόταν γύρω από τον εαυτό της σαν να ήταν σβούρα όταν χαιρόταν και το γάβγισμα – ουρλιαχτό λύκου που είχε, παρά το μικρό της μέγεθος. Θα τη σκεφτόμαστε πάντα με απέραντη τρυφερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή