Σ. Τσιόδρας: Αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα

Σ. Τσιόδρας: Αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και μιλώντας για έντονη ανησυχία των εμπειρογνωμόνων.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωτικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας επεσήμανε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων.

Θετικό χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, θέλει προσοχή από όλους -όπως τόνισε- γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Αναφερόμενος στο δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν φαίνεται το R0 να είναι μεγαλύτερο του 1» και επεσήμανε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. «Για να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το Ro κάτω του 1», πρόσθεσε.

Επιπλέον, παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες, τονίζοντας πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας, ενώ σημείωσε ότι οι ασπίδες υπολείπονται σε προφύλαξη έναντι της μάσκας.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή επαναφορά του lockdown ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας υπογράμμισε πως αυτό είναι ένα μέτρο που αποφασίζεται σε περιπτώσεις μεγάλης αύξησης κρουσμάτων και πως σύμφωνα με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν κρίνεται απαραίτητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή