ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσιόδρας: «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει»

tsiodras-i-katastasi-mporei-grigora-na-xefygei-2391484

Κόκκινο συναγερμό για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας σήμανε χθες ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, που επανεμφανίστηκε μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ύστερα από περίπου δυόμισι μήνες, στην ενημέρωση των πολιτών, «κατ’ εξαίρεσιν», όπως διευκρίνισαν και εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα.

Ο συναγερμός που έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού οδηγεί σε νέο διάγγελμα Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ακόμα και σήμερα το πρωί, αμέσως μετά την πρωινή σύσκεψη για την εξάπλωση της COVID-19, μπορεί να απευθυνθεί στους Ελληνες πολίτες ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα του κορωνοϊού.

Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, με τον αριθμό αναπαραγωγής του ιού να έχει φτάσει από 0,4 που ήταν περί τα μέσα του Ιουλίου στο 1 –το ανώτατο όριο για τον έλεγχο μιας επιδημίας–, και τις όλο και περισσότερες εστίες κρουσμάτων λόγω συγχρωτισμού, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ο κίνδυνος για να ξεφύγει η κατάσταση και να βρεθούμε πολύ γρήγορα, ίσως και σε δύο εβδομάδες, ενώπιον ενός δεύτερου κύματος πανδημίας είναι ορατός, τονίζοντας ότι θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας. «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει», σημείωσε και κλείνοντας την εισήγησή του υπογράμμισε με δραματικό τόνο: «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας την ανησυχία όλων των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι ο αριθμός των ενεργών εστιών του κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνεται. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων μόλις 12 είναι εισαγόμενα. Στην Αττική εντοπίστηκαν 26 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 47. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας είναι πλέον 4.855, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 209 άτομα. Δεκατρείς ασθενείς νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού χωρίς τήρηση μέτρων, σημειώνοντας ως παραδείγματα της εξάπλωσης της πανδημίας την κρεατοβιομηχανία (35 κρούσματα), το εστιατόριο-μπαρ (7 κρούσματα), τον γάμο στη Θεσσαλονίκη (45 κρούσματα) και έναν γάμο στην Αλεξανδρούπολη (22 κρούσματα). Επεσήμανε ότι τα πολλά κρούσματα πλέον παρατηρούνται σε μικρότερες ηλικίες, καταγράφονται αρκετά ασυμπτωματικά περιστατικά (24% όσων εντοπίστηκαν το τριήμερο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου) και υψηλός αριθμός εγχώριων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με βάση το σύνολο των κρουσμάτων, ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού, R, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα, που σημαίνει ότι η πανδημία διατηρείται. «Κάθε κρούσμα αφήνει κατά μέσον όρο άλλο ένα κρούσμα. Εάν συνεχίσουμε έτσι, κάθε εισερχόμενο θετικό κρούσμα σε έναν πληθυσμό θα αποτελεί μια νέα αλυσίδα συνεχιζόμενης μετάδοσης», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, R μεγαλύτερο του 1 θα ήταν καταστροφικό και θα σήμαινε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ένα δεύτερο μεγάλο πανδημικό κύμα. «Ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1, χρειάζεται περισσότερη ευαισθησία από όλους μας και τήρηση των μέτρων προστασίας», επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Οιαδήποτε σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό, αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε και εξακολουθούμε να παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που φυσικά δεν είναι μια απλή γρίπη. Κυκλοφορεί το καλοκαίρι, διασπείρεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και δεν έχουμε ακόμα ανοσία».  

Διαβάστε επίσης

Νέοι περιορισμοί και έλεγχοι κατά της Covid-19